Μείωση δανείων και καταθέσεων τον Ιούνιο

Μείωση δανείων και καταθέσεων τον Ιούνιο
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η μείωση των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η μείωση των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι χορηγήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014 εμφάνισαν φέτος μείωση κατά 1,7%.

Ωστόσο, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2015, ήταν θετική κατά 417 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφωθεί στο -0,5%, από -1,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7% τον Ιούνιο του 2015, από -1,4% το Μάιο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 379 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 38 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο του 2015, από 2,8% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 38 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 72 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -1,5% από -1,2%, τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 16 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούνιο του 2015 (Μάιος 2015: αρνητική καθαρή ροή 291 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -3,1%, από -3,2% το Μάιο του 2015.

Στο μεταξύ τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αργότερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία και από την Τράπεζα της Ελλάδος), δείχνουν ότι οι καταθέσεις τον Ιούνιο μειώθηκαν στα 127,5 δισ. ευρώ, από 135,7 δισ. ευρώ τον Μάιο.

SHARE: