Μετά την επιλεκτική χρεοκοπία, η μερική αδυναμία πληρωμών

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα με θέματα του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.Στην φωτογραφία ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου  ,Τρίτη 12 Ιουλίου 2011(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα με θέματα του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.Στην φωτογραφία ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ,Τρίτη 12 Ιουλίου 2011(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Μετά την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην επιλεκτική χρεοκοπία ήρθε η σειρά του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να αναφερθεί στο ενδεχόμενο μερικής αδυναμίας πληρωμών

Στο ενδεχόμενο μερικής αδυναμίας πληρωμών, που όμως δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 15 ημέρες, αναφέρεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times.

Σύμφωνα με τη μετάφραση που απέστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι "θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά".

"Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα", τονίζει, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων απωθεί τους επενδυτές.

Εμφανίζεται επίσης επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αποφεύγοντας να ορίσει ημερομηνία - στόχο. Όπως σημειώνει, σειρά έχουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός ζητάει δε να σταματήσουν οι έριδες μεταξύ Ταμείου και ΕΕ σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα και θεωρεί λογική τη συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.

"Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά", δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε άλλο απόσπασμα προαναγγέλλει την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. "Δέκα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα χρωστάνε πάνω από 36 δισεκατομμυρίων ευρώ" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

"Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες. Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του", σημειώνει.

Την Πέμπτη πραγματοποιείται συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για τις συζητήσεις στο Eurogroup και να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Τεχνητή παρεξήγηση" οι δηλώσεις Παπανδρέου

ADVERTISING

SHARE: