Μικρή αύξηση καταθέσεων 1,15 δισ. ευρώ στο εξάμηνο ανακοίνωσε η Κατσέλη

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη αποχωρεία πο το Μέγαρο Μαξίμου την Μεγ. Δευτέρα 6 Απριλίου 2015.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη αποχωρεία πο το Μέγαρο Μαξίμου την Μεγ. Δευτέρα 6 Απριλίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Παραδέχτηκε, όμως, ότι θα απαιτηθούν δύο με τρία χρόνια για την πλήρη επάνοδο. Οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι πλήρως διασφαλισμένες διαβεβαίωσε η Τράπεζα της Ελλάδος

Μικρή τάση επανόδου των τραπεζικών καταθέσεων ύψους 1,15 δις ευρώ καταγράφηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 όπως αποκάλυψε στην Βουλή η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η οποία προέβλεψε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθούν δύο με τρία χρόνια για πλήρη επιστροφή των καταθέσεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

«Για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,15 δις ευρώ έναντι του περασμένου Ιουνίου» ανέφερε η κυρία Κατσέλη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Παραδέχτηκε, όμως, ότι η επάνοδος «δεν είναι αρκετή» καθώς στα έξι πρώτα χρόνια του Μνημονίου, από το 2010 μέχρι το τέλος του 2015, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 114 δις ευρώ. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα απαιτηθούν δύο ή τρία χρόνια για να επιστρέψουν οι καταθέσεις σε καθεστώς κανονικότητας και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων. Η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε, πάντως, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και εξήλθε από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης με υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του ΤΕΚΕ Θεόδωρος Μητράκος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος να χάσουν χρήματα οι καταθέτες. «Οι ελληνικές καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η ενσωμάτωση της συζητούμενης οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο «ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και διασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα».

SHARE: