Μήνυμα Σόιμπλε: Μην περιμένετε συμφωνία σήμερα

Μήνυμα Σόιμπλε: Μην περιμένετε συμφωνία σήμερα
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup περιόρισε τις προσδοκίες σε ευχή για σύντομη επιστροφή των θεσμών και δήλωσε ότι στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά. Τι είπαν Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί

Το χαμηλό πήχυ των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup φρόντισε να επιβεβαιώσει σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρχιικά δια του εκπροσώπου τύπου και εν συνεχεία δια στόματος του ίδιου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση μίλησε για επιστροφή των θεσμών και επέμεινε στις θέσεις του για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το χρέος.

Εξαρχής όμως είχε καταστεί σαφές ότι ο Σόιμπλε δεν ανέμενε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

«Δεν αναμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνάντηση του Eurogroup, πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου, και μ’ αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βάισγκερμπερ.

«Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ο κ.Σόιμπλε προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης περιόρισε τις προσδοκίες σε μία ευχή για την επιστροφή των θεσμών («Ξεκινώ από την υπόθεση ότι οι θεσμοί έχουν τώρα μια κοινή θέση και σήμερα θα προχωρήσουμε ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα» “, είπε), ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η συμφωνία του 2015 συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ και να επαναλάβει την άποψη του ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος της Ελλάδας , αλλά ότι η χώρα “θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική”.

«Το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή του (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Η Ευρωζώνη πάει καλά, αλλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά, θα πρέπει όμως να γίνει ανταγωνιστική» είπε.

Δήλωσε πάντως ότι πιστεύει πως όλοι θέλουν να καταλήξουμε σε συμφωνία, σχολιάζοντας ότι: “Η Ελλάδα χρειάζεται πάντα λίγο περισσότερο χρόνο από ότι έχουμε προϋπολογίσει”.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα να επιστρέψουν οι θεσμοί και μετά βλέπουμε

Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και κινούμενος (προφανώς) σε λογική Σόιμπλε.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogoroup.

Μοσκοβισί: Σημαντικός εταίρος το ΔΝΤ

Αισιόδοξος δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πάντως δεν παρέλειψε να τονίσει το ρόλο του ΔΝΤ.

“Ένα μήνυμα ότι οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα, αυτό θα αποτελέσει επιτυχία για τη σημερινή σύσκεψη”, εκτίμησε ο κ.Μοσκοβισί.

“Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει. Όλοι οι Θεσμοί πρέπει να είναι εκεί, ώστε το πρόγραμμα να είναι στέρεο. Έχω εμπιστοσύνη στο Ταμείο ότι θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ είναι σημαντικός εταίρος γιατί μας δίνει ασφάλεια, εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα”, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων υπερτόνισε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που δείχνει να μπαίνει στην ανάπτυξη, πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνεχίσει, όπως είπε να το κάνει και το 2017 και το 2018.

Το σημείο στο οποίο στάθηκε ο Μοσκοβισί ήταν η κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Ανέφερε πως πρέπει οι Έλληνες να δουν φως στο τέλος της λιτότητας. Ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ, μαστίζεται από την ανεργία και θα πρέπει να δει πως οι κόποι του αποφέρουν καρπούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα