Μήνυμα τραπεζών προς Μαξίμου: Αξιολογούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα δάνεια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Μήνυμα τραπεζών προς Μαξίμου: Αξιολογούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα δάνεια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Τι είπαν οι τραπεζίτες στην πρωινή "τετ ατ τετ" συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η αναγκαιότητα των πλειστηριασμών- οι στρατηγικοί κακοπληρωτές- η προσοχή στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ανώτατοι τραπεζικοί παράγοντες προσπάθησαν να διαλευκάνουν το τοπίο, σχετικά με τους πλειστηριασμούς, τις πρώτες κατοικίες, την έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή.

Οι τράπε ζες εμφανίστηκαν αποφασισμένες να λύσουν μια και καλή το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, όσων δηλαδή, ενώ έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία, δεν προτίθενται να πληρώσουν. Στη συνάντηση στο Μαξίμου, διευκρίνισαν ότι στρατηγικός κακοπληρωτής, δεν είναι εν γένει, αυτός που δεν έχει να πληρώσει και καθυστερεί. Είναι αυτός πουδ εν πληρώνει από άποψη, εξ ου και ο λόγος που θα επιδοθούν με κάθε έμφαση στο “κυνήγι” τους. 

Ηδη, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Οπως φαίνεται να είπαν στον Πρωθυπουργό, το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας.

“Σήμερα, έχοντας πλήρη και σε βάθος γνώση των χαρτοφυλακίων μας είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουμε στις κατάλληλες ενέργειες” είπαν μεταξύ άλλων, στην συνάντηση με τον κ. Αλ. Τσίπρα, οι τράπεζες – μέλη της Ενωσης Τραπεζών, επισημαίνοντας ότι “οι σχετικές προσπάθειές έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν”.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες εφαρμόζουν πιστά τις δεσμεύσεις τους έναντι των εποπτικών αρχών και σέβονται τους ελληνικούς νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.

Προσοχή και ευαισθησία στις ευπαθείς ομάδες

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τους δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν αδυναμίες εξυπηρέτησης του χρέους, η θέση των τραπεζών  ήταν ότι αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους τη διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οπως διευκρίνισαν ,σήμερα υπάρχει πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν σε κάθε συνεργάσιμο δανειολήπτη μακροπρόθεσμη λύση.

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών, είναι ένα αναγκαίο μέσο και η μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες ιδίως τους κακοπληρωτές, που έχουν και δεν πληρώνουν.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, πριν κάθε πλειστηριασμό, περνάει πάντα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τον πλειστηριασμό και κανένας δεν αιφνιδιάζεται. Η μετάβαση   σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει.

Παράλληλα, οι τράπεζες εκφράζουν την ικανοποίηση ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης οι τράπεζες προχωρούν σε συνεχή βάση σε ρυθμίσεις μεγάλου αριθμού δανείων σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, έχοντας οργανώσει με συστηματικό τρόπο και σχέδιο τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

SHARE:

24Media Network