Μπαρόζο: Η καθυστέρηση αποφέρει νέα μέτρα

Μπαρόζο: Η καθυστέρηση αποφέρει νέα μέτρα
6-12-2010-ΒΕΛΓΙΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΖΟΖΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΡΟΖΟ.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ) Eurokinissi

Τι δηλώνει σε συνέντευξη του με την αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το πρώτο μνημόνιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

“H καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση. Αυτό είναι το βασικό μάθημα από την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής”, λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

“Αν υπάρχει κάποιο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, είναι ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιδεινώνει την κατάσταση”, τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην “Καθημερινή”, με τη συμπλήρωση τριών ετών από την υπογραφή του Μνημονίου.

Ο κ. Μπαρόζο εξαίρει, πάντως, την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας και τονίζει με νόημα ότι οι μηχανισμοί στήριξης “επιτρέπουν την πιο σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω των δανείων που δίνονται, αλλά τα δάνεια αυτά θα επιστραφούν”.

– Θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί τα Μνημόνια;

– Οι ρίζες της κρίσης είναι γνωστές σε όλους: ανεύθυνες πρακτικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, απώλεια ανταγωνιστικότητας σε ορισμένες οικονομίες και κυβερνήσεις που ξόδευαν πέρα από τις δυνάμεις τους. Στην Ελλάδα, το χρέος είχε φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που οι αγορές σταμάτησαν να τη δανείζουν και έτσι η χώρα αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια. Έκτοτε, έχουμε κινητοποιήσει ένα πρωτοφανές ποσό –πάνω από 400 δισεκατομμύρια– για την υποστήριξη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας.

Αν τα κράτη-μέλη δεν είχαν επιτρέψει τη συσσώρευση των παραπάνω προβλημάτων, τότε θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει να ζητήσουν στήριξη. Τα προβλήματα αυτά θα υπήρχαν με Μνημόνιο ή χωρίς. Τα προγράμματα προσαρμογής βοηθούν αυτές τις χώρες να διορθώσουν τις οικονομικές τους ανισορροπίες και να ανατάξουν τις οικονομίες τους σε βιώσιμη τροχιά. Αντί όμως να κοιτάμε το παρελθόν, καλύτερα να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις για το μέλλον, που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

– Δεν υπήρχε, δηλαδή, άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κρίση;

– Αντιμετωπίζουμε την κρίση χρέους, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να μειώσουν τα ελλείμματά τους με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι θα απαιτείτο σε διαφορετική περίπτωση, μέσω των δανείων που τους παρέχουμε, δάνεια που θα επιστραφούν πάντως.

Όταν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια το 2010, η Ευρωζώνη δεν διέθετε τις δομές για να αντιμετωπίσει συντεταγμένα την κρίση. Πλέον εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης, που θα διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον: για παράδειγμα, φτιάξαμε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης με πόρους 700 δισεκατομμυρίων, ενισχύσαμε τους κανόνες χρηστής οικονομικής διαχείρισης και συμφωνήσαμε σε έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για τεράστια βήματα προς τα εμπρός, που θα ήταν αδιανόητα ακόμη και πριν από κάποιους μήνες.

Αν αυτές οι δομές υπήρχαν το 2010, τότε νομίζω ότι η κρίση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή. Πλέον εργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Αθήνας ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά, όπως είναι και ο σκοπός του προγράμματος.

Πηγή: “Καθημερινή”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα