Μπαρόζο: “Νέα βοήθεια στην Ελλάδα θα εξεταστεί, εάν πετύχει τους όρους της”

default image

Έπαινοι για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προειδοποιήσεις για τήρηση των όρων, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο

«Η εφαρμογή του τωρινού προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει κάνει ουσιαστικές προόδους τόσο για τη δημοσιονομική σταθερότητα όσο και για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας -και αυτές τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις είχε επαινέσει τον περασμένο Ιούλιο το Eurogroup, ενώ ο επόμενος έλεγχος του προγράμματος θα γίνει το φθινόπωρο» τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε εκτενή συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στο νέο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού “Προφίλ”.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς την αναγκαιότητα ενός νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο παραπέμπει στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, στην οποία, όπως σημειώνει, αναφέρεται ότι κάθε περαιτέρω μέτρα βοήθειας, εφόσον είναι απαραίτητα, θα εξετασθούν εάν η Ελλάδα πετύχει ένα ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και επιπλέον εάν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που προβλέπονται στο πρόγραμμα, και ως εκ τούτου ο ίδιος δεν θέλει να κάνει τώρα κάποιες εικασίες.

Ως προς το αν ο ίδιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας ή μιας άλλης χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως πριν από δύο χρόνια στοιχηματιζόταν κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα όμως όχι μόνον συνεχίζουν να παραμένουν στην Ευρωζώνη όλα τα μέλη της, αλλά πρόκειται να προστεθεί και ένα επιπλέον μέλος με την ένταξη σε αυτή, την 1η Ιανουαρίου του 2014, της Λετονίας.

Όπως προσθέτει ο κ. Μπαρόζο, όλα αυτά δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα της ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προφήτευαν μερικοί αναλυτές, κυρίως εκτός της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα