Να υιοθετηθούν τα rapid tests αντί του PCR προτρέπει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών

Να υιοθετηθούν τα rapid tests αντί του PCR προτρέπει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών
Αεροπλάνο AP

Νέα έρευνα υποστηρίζει τα rapid tests για ασφαλή και αποτελεσματική επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών.

Με μια νέα έρευνα, των OXERA-Edge Health, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), παρουσιάζει σημαντικά ευρήματα όπως προς τη διαφορά μεταξύ των rapid tests αντιγόνου, έναντι των PCR.

Τούτων δοθέντων, η ΙΑΤΑ προτρέπει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν αυτή τη μέθοδο, η οποία σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών θα επιτρέψει πιο γρήγορα την ασφαλή και αποτελεσματική επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το rapid test αντιγόνου BinaxNOW, για παράδειγμα, έχει περιθώριο λάθους 1 στους 1000 ταξιδιώτες και έχει παρόμοια απόδοση με τις δοκιμές PCR σε επίπεδα λανθασμένων αρνητικών αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, οι χρόνοι επεξεργασίας για τεστ αντιγόνων είναι 100 φορές ταχύτεροι από ό,τι για τις δοκιμές PCR, ενώ είναι κατά μέσο όρο 60% φθηνότερες από τις δοκιμές PCR.

Οι απαιτήσεις για τεστ είναι επί του παρόντος κατακερματισμένες, κάτι που προκαλεί σύγχυση στους ταξιδιώτες. Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν rapid tests. Εάν οι μόνες διαθέσιμες επιλογές για τους ταξιδιώτες είναι οι δοκιμές PCR, αυτές συνοδεύονται από σημαντικά μειονεκτήματα κόστους και ταλαιπωρίας. Και σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ικανότητα τεστ PCR είναι περιορισμένη, με την πρώτη προτεραιότητα να δίνεται σωστά στην κλινική χρήση.

Το κόστος των τεστ PCR μπορεί να αλλάξει εντελώς τα οικονομικά του ταξιδιού. Μια τετραμελής οικογένεια που ταξιδεύει από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Καναρίους Νήσους, θα κάνει συνολικά 16 τεστ με συνολικό κόστος περίπου 1.600 λίρες Αγγλίας ή 1.850 ευρώ, που είναι 160% πάνω από τον μέσο αεροπορικό ναύλο.

Επίσης, ένα τυπικό επαγγελματικό ταξίδι Λονδίνου-Φρανκφούρτης, αυξάνει το

κόστος κατά 59% με την απαίτηση τεστ PCR.

Η μοντελοποίηση δείχνει ότι βάσει πέντε διαδρομών που μελετήθηκαν (Λονδίνο-Νέα Υόρκη, Λονδίνο-Φρανκφούρτη, Ηνωμένο Βασίλειο-Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο- Πακιστάν και Μάντσεστερ-Κανάριοι Νήσοι), η επίπτωση στο κόστος των τεστ PCR θα μειώσει τη ζήτηση για ταξίδι κατά μέσο όρο 65%. Η αντικατάσταση του PCR με τεστ αντιγόνων θα εξακολουθούσε να έχει επιπτώσεις στο κόστος στη ζήτηση, αλλά στο 30%.

Σε δημοσκόπηση τον Φεβρουάριο, το 58% των ταξιδιωτών δήλωσε ότι θα ταξιδέψει λιγότερο για αναψυχή μόλις περιοριστεί η πανδημία, ενώ και το 62% των επαγγελματιών ταξιδιωτών δήλωσαν ότι θα ταξιδεύουν λιγότερο.

Καταλήγοντας, υπάρχει και ανεπάρκεια σε τεστ PCR, καθώς η τρέχουσα διαθεσιμότητα των τεστ PCR στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, θα κάλυπτε μόνο το 25% των επιβατών του 2019.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα