Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τελευταία μέρα για υποβολή προτάσεων σε ένα διαγωνισμό “γόρδιο δεσμό”

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τελευταία μέρα για υποβολή προτάσεων σε ένα διαγωνισμό “γόρδιο δεσμό”
Shutterstock

Η πώληση των ναυπηγείων αποτελεί ένα από τα βασικά επενδυτικά στοιχήματα της κυβέρνησης. Ωστόσο έχει μεγάλες δυσκολίες καθώς συνδέεται με την ανάγκη επενδύσεων για ανανέωση εξοπλισμού αλλά και την διαμόρφωση μιας νέας εικόνας της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Τελευταία ημέρα είναι η σημερινή για την υποβολή προτάσεων ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στους δυο διαγωνισμούς που τρέχουν παράλληλα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ο ένας γίνεται από τν Ειδικό Διαχειριστή με την επίβλεψη του υπουργείου Οικονομικών και ο δεύτερος από την ΕΤΑΔ)

Σύμφωνα με πληροφορίες 7 σχήματα είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον ωστόσο ερώτημα αποτελεί το πόσεις θα είναι οι τελικές προτάσεις. Να σημειωθεί ότι η πώληση των ναυπηγείων αποτελεί ένα από τα βασικά επενδυτικά στοιχήματα της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη φάση των διαγωνισμών πριν λίγους μήνες, αυτοί κηρύχτηκαν άγονοι διότι δεν κρίθηκε ικανοποιητική η προσφορά από τον Όμιλο Πριόβολου, που ήταν και η μόνη. Και βέβαια σε αυτόν το δύσκολο διαγωνισμό που προσιδιάζει με “γόρδιο δεσμό” που απαίτησε σειρά νομικών παρεμβάσεων λόγω των φορτίων του παρελθόντας ο αριθμός των προτάσεων ενδιαφέροντος και το τίμημα σε συνδυασμό με το σχέδιο ανάπτυξης θα κρίνει την επιτυχία του.

Πάντως και σε αυτή τη δεύτερη φάση, μέχρι τώρα έχει εκδηλώσει δημόσια ενδιαφέρον και για τους δύο διαγωνισμούς μόνο ο Όμιλος του εφοπλιστή Πριόβολου. Αναλυτικά η εταιρεία Pyletech Shipyards ενδιαφέρεται για το διαγωνισμό που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής και η εταιρεία Pyletech Industries θα δώσει το παρόν στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ.

Σε σχέση με την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα που αποτελεί τον βασικό μέτοχο των Ναυπηγείων Ελευσίνας με ποσοστό 53% , εκτιμήσεις της αγοράς παραπέμπουν σε απροθυμία συμμετοχής. Βέβαια η ΟΝΕΧ έχει ένα πολύ μεγάλο έργο εκκαθάρισης να κάνει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ενώ συνδέει το όποιο ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, με το πρόγραμμα ναυπηγήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως όμιλος Πριόβολος με σχετική ανακοίνωση έδωσε το παρόν στέλνοντας το μήνυμα στο Υπ. Οικονομικών. Σημείωσε ότι η ελληνική επένδυση των Pyletech Shipyards και Pyletech Industries ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ και δημιουργεί πάνω από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας

Η Pyletech Shipyards και η Pyletech Industries έχουν μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική εικόνα για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα πρώην ναυπηγεία. Ως Όμιλος εταιρειών που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για να καταστούν –η ΕΝΑΕ και το οικόπεδο της ΕΤΑΔ– βιώσιμα και διεθνώς ανταγωνιστικά, καταθέτουμε δίκαιες και επωφελείς για την απασχόληση και την εθνική οικονομία προτάσεις, οι οποίες βασίζονται στα εξής κριτήρια:

Για την ENAE

  • την αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων και των εγκαταστάσεων, με βάση τις τιμές της αγοράς και τις προηγούμενες πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον ειδικό διαχειριστή.
  • την κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.
  • τη σύγκριση με τις τιμές, που πωλούνται πολύ πιο σύγχρονες ναυπηγικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.
  • τις άμεσες επενδύσεις, που είναι απαραίτητο να γίνουν, οι οποίες ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

Τα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να προστίθενται στην ονομαστική προσφορά μας για την ΕΝΑΕ, που θα πληρώσει αμέσως προς το δημόσιο ο νέος ιδιοκτήτης για τα απλήρωτα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας. Αν δεν πληρωθούν δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το ναυπηγείο.

Για την ΕΤΑΔ

  • την καθυστέρηση στην αξιοποίηση του οικοπέδου, λόγω της λειτουργίας στρατοπέδου 2.500 προσφύγων, που πρέπει να απομακρυνθεί το ταχύτερο.
  • το κόστος επιδιόρθωσης της δεξαμενής 5, που όντας σε αχρηστία επί χρόνια, φτάνει σε τέτοιο ύψος, ώστε να αξίζει να κατασκευαστεί από την αρχή.
  • το χρονικό διάστημα των 3-4 ετών που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στα αναγκαία έργα και στις υποδομές, που θα αξιοποιούν παραγωγικά το οικόπεδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα