Νέα χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις

Νέα χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Αυξάνονται τα όρια στις τράπεζες για εγκρίσεις αιτημάτων μεταφοράς χρημάτων από επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Μια προς μια όλες οι διευκολύνσεις

Σε νέα χαλάρωση των capital controls προχώρησε η κυβέρνηση, αυξάνοντας τα όρια πληρωμών και διευκολύνοντας τις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Με την απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών και προέδρου της  Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, Έλενας Παπαδοπούλου, παρέχονται νέες διευκολύνσεις, καθώς

αυξάνονται τα όρια που έχουν οι τράπεζες για να εγκρίνουν αιτήματα μεταφοράς χρημάτων από επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Την αύξηση στις 250.000 ευρώ την ημέρα για κάθε τράπεζα, από 150.000 ευρώ προηγουμένως, των ορίων με βάση τα οποία οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών μπορούν να δέχονται αιτήματα για μεταφορές κεφαλαίων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκειμένου να πληρωθούν τιμολόγια.

– Την αύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ στα 80 εκατ. ευρώ, από 70 εκατ. ευρώ προηγουμένως, του εβδομαδιαίου εγκριτικού ορίου των Ειδικών Υποεπιτροπών για κάθε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank,Eurobank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς).

– Την αύξηση συνολικά για συστημικές και μη τράπεζες του εγκριτικού ορίου των Ειδικών Υποεπιτροπών στα 352,380 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως από 308 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

– Την αύξηση κατά 10.000 ευρώ μηνιαίως στα 20.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ προηγουμένως, του ορίου που επιτρέπει να γίνονται συναλλαγές χωρίς να εξετάζεται το προηγούμενο ιστορικό κινήσεων του εκάστοτε πελατών.

– Η εκταμίευση εγκεκριμένης συναλλαγής θα ισχύει για 12 εργάσιμες ημέρες από την επομένη της κοινοποίησης της έγκρισης, έναντι 7 ημερών που ίσχυε προηγουμένως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα