Νέα πρόταση από το IΙF προς την Ελλάδα

Νέα πρόταση από το IΙF προς την Ελλάδα

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ύψος του "κουρέματος" οδήγησε το IΙF στην υποβολή νέας πρότασης προς την Ελλάδα. Τι δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα

Οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες-πιστώτριες της Ελλάδας υπέβαλαν την Τρίτη νέα πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του χρέους της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί αυτές τις τράπεζες.

Τη “νέα πρόταση διατύπωσε ο κ. Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του IIF, εξ ονόματος των ιδιωτών πιστωτών, στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών”, ανέφερε εγγράφως σήμερα στην Ουάσινγκτον εκπρόσωπος του IIF.

“Η προσφορά έγκειτο στην ανταλλαγή χρέους σε εθελοντική βάση, ώστε να υποστηριχθεί η Ελλάδα. Στο χρονικό αυτό στάδιο, δεν μπορώ να επεκταθώ σε λεπτομέρειες”.

Την 21η Ιουλίου, το IIF είχε υποβάλει μια πρώτη προσφορά, με στόχο να μειωθεί το ύψος του κεφαλαίου του χρέους και των τόκων του που η Ελλάδα οφείλει σε συνδυασμό με μια επιμήκυνση της ωρίμανσης μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με το IIF, έτσι θα σημειωνόταν απομείωση κατά 21% της ονομαστικής αξίας των ληγόντων κρατικών ομολόγων της Ελλάδας.

Αυτή η προσφορά δεν υλοποιήθηκε, εντούτοις, ποτέ. Ευρωπαϊκά κράτη, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, αναζήτησαν μια δραστικότερη λύση για την Ελλάδα.

Στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο οι πιστώτριες τράπεζες να μην αξιώσουν παρά το ήμισυ της αξίας των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, δηλαδή ένα ποσό που φθάνει περίπου τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα