Νέα βοήθεια άνω των 100 δισ. βλέπει το Spiegel

Νέα βοήθεια άνω των 100 δισ. βλέπει το Spiegel

Το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα κοστίσει πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν μέχρι σήμερα και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ για το διάστημα ως το 2014, αναφέρει το Spiegel Online σε δημοσίευμά του

Αρχικά το ποσό που είχε εκτιμηθεί ήταν περί τα 60 με 70 δις ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα τα 100 δισ έρχονταιι να προστεθούν στα 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν πέρυσι.

“Η τρόικα πρέπει να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό, ύψους 100 δισ. ευρώ και πλέον, σε περίπτωση που οι Έλληνες εξαρτώνται και κατά τα έτη 2013 και 2014 από ξένη βοήθεια”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα το περιοδικό αποδίδει την αύξηση αυτή της βοήθειας στα κρατικά ομόλογα, για τα οποία θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση το 2014.

“Η χρηματοδότηση είναι πιθανό να έρθει με την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου συμφωνούν να τα ανταλλάσσουν με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας για να συμβάλουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια”, αναφέρει το Spiegel.

Το δημοσίευμα επικαλείται παράγοντες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Και όλα αυτά τη στιγμή που άλλο δημοσίευμα, αυτό της Wall Street Journal κάνει λόγο για συμφωνία της Ευρωζώνης με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος για την συμμετοχή τους με περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πιστωτές θα ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με άλλα με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, 3,5 με 7 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που φέρεται να εστάλη σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Welt am Sonntag, αναφέρει ότι το Βερολίνο θα προτείνει επιμήκυνση όλων των υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει τον τίτλο “Non paper on Greek PSI”, το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης που θα ισχύσει από το 2012 έως το 2014 πρέπει να συνοδευτεί από μια «εθελοντική ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα ομόλογα παρατεταμένης χρονικής διάρκειας, επτά ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα