Η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα

Η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα
Στιγμιότυπο απο την Ακαδημία Αθηνών (Προπύλαια) (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) Eurokinissi

Συνεχίζονται τα χτυπήματα στην ελληνική οικονομία. Υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Απειλεί με νέα υποβάθμιση. Σε άνοδο και πάλι τα Spread. Υποβάθμιση και για την Πορτογαλία

Λίγο πριν την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα και πριν την αποστολή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία των στοιχείων που προβλέπουν εκτίναξη του ελλείμματος του 2010 πάνω από το 10% (περιμέναμε 9,5%), η ελληνική οικονομία δέχθηκε ένα ακόμα χτύπημα.

Η Standard and Poor’s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, από ΒΒ+ σε ΒΒ- την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.

Μάλιστα προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες αν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας συνεχίσουν να χειροτερεύουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, το Spread του δεκαετούς ομολόγου κινείται ανοδικά στις 950 μονάδες βάσης, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για τον ίδιο λόγο, ο οίκος υποβάθμισε και την Πορτογαλία, εκτιμώντας ότι η χώρα αναμένεται να προσφύγει σύντομα στο μηχανισμό.

Όμως, η Standard and Poor’s προχώρησε την ίδια ημέρα και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε πορτογαλικών τραπεζών, τη στιγμή που τα επιτόκια των ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν φτάσει σε τιμές ρεκόρ.

Παπανδρέου: “Σε πανικό οι οίκοι αξιολόγησης”

Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης και ειδικά στην “Standard and Poors”, η οποία υποβάθμισε την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση.

“Πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Σε λανθασμένη και μονομερή αξιολόγηση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, καθώς και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα.

Δεύτερον, η S&P αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Επιπλέον, η S&P αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει, επίσης, δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ έως το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα