Νέες αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ ως την 14 Ιουνίου

Νέες αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ ως την 14 Ιουνίου
Αντικειμενικές αξίες των ακινήτων Eurokinissi

Το αργότερο έως τις 14 Ιουνίου θα έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα

Μέχρι και τις 14 Ιουνίου θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και τον ανάλογα προσαρμοσμένο ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτήν τη συμφωνία κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και τα στελέχη του υπουργείου, κατά τη διαβούλευση που γίνεται στην Αθήνα από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Πλέον η δευτεροβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ που έχει αναλάβει και το δύσκολο αυτό έργο γνωρίζει ότι μέσα σε περίπου ένα μήνα θα πρέπει να κάνει τις ανάλογες προσαρμογές και να παρουσιάσει τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον νέο ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσει να πληρώνεται κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τον φόρο εισοδήματος

Ο υπολογισμός των νέων αξιών στα ακίνητα θα βασιστεί στις τιμές που έχουν δώσει οι ιδιώτες εκτιμητές. Με βάση αυτές προκύπτουν αρχικά αυξήσεις για το 60% των περιοχών, μειώσεις στο 23%, ενώ για το 17% των περιοχών πρότειναν να μη γίνει καμία μεταβολή.

Σε κάποιες περιοχές οι εκτιμητές έχουν δώσει τιμές για την ίδια περιοχή οι οποίες διαφέρουν μεταξύ μέχρι και 50%. Εντός της εβδομάδας θα γίνει το ξεκαθάρισμα, θα αποφασιστεί δηλαδή ποια τιμή θα ληφθεί ως βάση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Στη συνέχεια θα γίνει μια εικονική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ώστε να εξεταστεί αν με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές ο φόρος μπορεί να δώσει το προβλεπόμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα των 2,65 δισ. ευρώ.

Στον χρόνο που θα απομείνει μέχρι και τις 14 Ιουνίου θα γίνουν προσαρμογές ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις -όσο αυτό είναι δυνατό- στον ΕΝΦΙΑ για λαϊκές περιοχές που μέχρι τώρα είχαν πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα