Επιμένει ο Σόιμπλε: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Επιμένει ο Σόιμπλε: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι πριν γίνει συζήτηση για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, θα πρέπει να προχωρήσει στα μέτρα, απαντώτας ουσιαστικά σε όσα είπε ο Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Η Γερμανία διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πριν την επανεξέταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι πριν γίνει συζήτηση για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων.

“Θέλουμε πρώτα να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις”, είπε ειδικότερα, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομιικών της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι η χώρα πρέεπι να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε μισθούς και φορολογία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα πρόσθετα μέτρα, που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, υπό την προϋπόθεση περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως από την πλευρά του θέλει να δείξει στο γερμανικό κοινό, ότι πιέζει την Ελλάδα και ότι πρώτα η Αθήνα θα συμμορφωθεί στα συμφωνηθέντα και μετά θα ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εξάλλου ένα ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU, δηλαδή το δεύτερο κόμμα του συνασπισμού κομμάτων του οποίου ηγείται η Μέρκελ) αλλά και τους Φιλελεύθερους (FPD) να διαφωνούν με οποιοδήποτε μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση.

Γερμανικός τύπος: Η διαμάχη ΔΝΤ – Σόιμπλε βλάπτει την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τη διαμάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους εστιάζει ο γερμανικός τύπος με τα σημερινά του δημοσιεύματα. Γενικό συμπέρασμα: Όσο συνεχίζεται το «bras de fer» Σόιμπλε – ΔΝΤ τόσο περισσότερο πλήττεται η Ελλάδα.

Την αφρόκρεμα των διεθνών οικονομικών και δημοσιονομικών οργανώσεων έχει προσκαλέσει το απόγευμα η Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Μεταξύ αυτών εκπροσωπείται και το ΔΝΤ με την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Το βασικό θέμα συζήτησης της συνάντησης, που γίνεται πλέον κάθε χρόνο, είναι το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές στην εποχή Τραμπ. Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει ότι θα βρεθεί χρόνος για να τεθεί επί τάπητος μεταξύ των δύο κυριών και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους που διχάζει κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το Ταμείο.

Σε αυτό το συνεχιζόμενο «bras de fer» αναφέρονται σχολιαστές του γερμανικού τύπου. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει ότι οι δανειστές με τους συνεχείς διαξιφισμούς τους βλάπτουν την Ελλάδα. «Μετά από επτά χρόνια κρίσης και δύο ολοκληρωμένα προγράμματα διάσωσης θα έλεγε κανείς ότι οι διασώστες της χώρας θα είχαν αναπτύξει κάποια ρουτίνα, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» επισημαίνει ο σχολιαστής. «Σε αυτό φταίει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όχι μόνον. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωζώνη ρίχνουν λάδι στη φωτιά ερίζοντας για την οικονομική και δημοσιονομική εξέλιξη της Ελλάδας, σε σημείο που να διερωτάται κανείς αν πρόκειται για δύο διαφορετικές χώρες. Η ευρωζώνη γίνεται όλο και πιο αισιόδοξη, το ΔΝΤ όλο και πιο απαισιόδοξο, και οι δύο πλευρές στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους με νούμερα δημιουργώντας σύγχυση και βλάπτοντας τη φήμη της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία στη Μάλτα αποτελεί ένδειξη ότι οι διασώστες της Ελλάδας το αντελήφθησαν και έκαναν ένα βήμα σύγκλισης χωρίς όμως επί της ουσίας να έχει λυθεί ο πυρήνας της διένεξης που είναι η βιωσιμότητα του δυσθεώρητου ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ συνδέει την συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα με την ελάφρυνση του χρέους μαζί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το καλοκαίρι ενώ ο Σόιμπλε το απορρίπτει αλλά εμμένει στην οικονομική συμμετοχή του Ταμείου. Και ο γερμανός σχολιαστής καταλήγει: «Μένει να δούμε ποια από τις δύο πλευρές τελικά θα λυγίσει, αυτή η διαμάχη δεν πρέπει να τραβήξει κι άλλο σε μάκρος».

«Αντιπαραγωγική» η πολιτική Σόιμπλε

Για επαναλαμβανόμενο λάθος της Χριστιανικής Ένωσης αναφορικά με την ελληνική διάσωση κάνει λόγο σε σχολιαστικό άρθρο η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου καταλογίζοντας στον Σόιμπλε «αντιπαραγωγική» πολιτική λιτότητας. «Ο Σόιμπλε οδηγήθηκε από μόνος του σε παγίδα, θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά παράλληλα θέλει να αποφύγει ελάφρυνση χρέους, που ζητά εδώ και χρόνια το Ταμείο» υπογραμμίζει ο σχολιαστής. «Για όλους τους εμπειρογνώμονες είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει τα δάνειά της. (…)

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι για δύο μέρες στο Βερολίνο και πρόκειται να συναντηθεί πολλές φορές με την καγκελάριο. Προδιαγράφεται ότι οι δύο κυρίες θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν σε ό,τι αφορά ελάφρυνση του χρέους. Η διαφωνία θα μεταφερθεί στην επόμενη συνάντηση κορυφής. Κακές ειδήσεις για τον Σόιμπλε έρχονται και από την Ελλάδα. Ναι μεν μπόρεσε να επιβάλει αυστηρή λιτότητα μέχρι το 2020, αλλά η οικονομία κλυδωνίζεται (…) Στους ψηφοφόρους πρέπει να εδραιώνεται η εντύπωση ότι το ευρώ δεν λειτουργεί, κάτι που ισοδυναμεί με δωρεάν διαφήμιση για το ξενοφοβικό AfD (…) Ο Σόιμπλε χάνει διεθνώς την αξιοπιστία του και η Γερμανία ενισχύσει το AfD, τι θλιβερός απολογισμός.»   

«Αντίσταση στα λευκά»

Σύμφυτη με την κρίση είναι και η κατάσταση στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα. «Αντίσταση στα λευκά» είναι ο τίτλος αναλυτικού ρεπορτάζ στο Spiegel Online  για τις ελλείψεις αλλά και τις κλινικές αλληλεγγύης στις οποίες απευθύνονται οι χιλιάδες ανασφάλιστοι και ανήμποροι. Εκατοντάδες γιατροί και εθελοντές θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση και αυτοοργανώνονται με αλληλέγγυες κλινικές και δωρεάν εξετάσεις και θεραπείες θέτοντας παράλληλα τους πολιτικούς υπό πίεση.  Ο γερμανός αρθρογράφος περιγράφει  συγκεκριμένα κλινική στον Κορυδαλλό, η οποία ιδρύθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και μετά από πολύ κόπο πριν από τέσσερα χρόνια. «Είναι πράξη αντίστασης εναντίον της βαρβαρότητας, εναντίον της λιτότητας στην Ελλάδα» λέει μια γυναίκα, επιστημονική συνεργάτιδα για τη δημόσια υγεία που από την αρχή δραστηριοποιείται σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης.

(Φωτογραφία: AP Images/Mindaugas Kulbis)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα