Νέο νομοσχέδιο για τις τελευταίες εκκρεμότητες στο Ελληνικό

Νέο νομοσχέδιο για τις τελευταίες εκκρεμότητες στο Ελληνικό
Έργα στο Ελληνικό Eurokinissi

Το Σχέδιο Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής καθορίζει σειρά ζητημάτων της επένδυσης στο Ελληνικό.

Ως ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια προώθησης της επένδυσης στο Ελληνικό χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών με δήλωσή του την κατάθεση στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, του Σχεδίου Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής που καθορίζει σειρά ζητημάτων της επένδυσης.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου καθορίζει ποιες εκτάσεις μετά την παρέλευση 99 ετών που διαρκεί η παραχώρηση, επιστρέφουν στο δημόσιο και ποιες παραμένουν στην κυριότητα του παραχωρησιούχου, δηλαδή της Lamda. Ένα ζήτημα μεγάλης συμβολικής αλλά και πραγματικής σημασίας για το πώς το δημόσιο αντιλαμβάνεται τη χρήση της περιουσίας του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ολόκληρης της έκτασης από το Δημόσιο. Όπως αναφέρεται η μεταβίβαση γίνεται σε ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου του ακινήτου εξαιρουμένου του αιγιαλού και της παραλίας. Επίσης το Δημόσιο παραχωρεί το 70% ως Δικαίωμα Επιφανείας για 99 χρόνια.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου γίνεται λεπτομερής καταγραφή του οικοπέδου (περιγραφή σε επίπεδο τετραγώνου) με με βάση τις ΚΥΑ για την πολεοδόμηση και τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται το πρώτο  συμβόλαιο και γίνονται οι με γρήγορο τρόπο πι μεταβιβάσεις κτηρίων που βρίσκονται εκεί σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν άδεια.

Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου.

Τέλος, στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «παράλληλα με το εξαιρετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη στη διανομή της έκτασης προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τον επενδυτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, για τη μακροχρόνια δωρεάν παραχώρηση χρήσης προς το Υπουργείο, ή και άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τριών ισόγειων χώρων υψηλής επισκεψιμότητας και προβολής εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις συναφείς με την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σταθερά προσηλωμένο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, συνεχίζει να συμβάλλει, έμπρακτα και με συνέπεια, στην ταχεία εκκίνηση και εξέλιξη μιας εμβληματικής επένδυσης για την εθνική οικονομία» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικά για τα παράκτιο μέτωπο: προβλέπονται τα εξής:

Ειδικώς για το τμήμα του Μητροπολιτικού Πόλου το οποίο περιλαμβάνει τα ακίνητα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) Αγίου Κοσμά, ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,25 %.

Παράκτιο μέτωπο: Ειδικώς για το τμήμα του Μητροπολιτικού Πόλου το οποίο περιλαμβάνει τα ακίνητα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοίας Αγίου Κοσμά και. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας 398 και το μέγιστο ύψος των κτιρίων σε δεκαέξι (16) μέτρα.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η κατασκευή ενός και μόνο υψηλού κτιρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο προορισμού και τοπόσημο του παρακτίου μετώπου.

Στην έκταση αυτή επιτρέπονται οι χρήσεις τουρισμού – αναψυχής, όπως ορίζονται στην περ. 1 της παρ. Β` του άρθρου 11 του ν. 3986/2011 (Α΄152), καθώς και εκπαιδευτικές, ερευνητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που συνδέονται ιδίως με το θαλάσσιο και παράκτιο χώρο, όπως θαλάσσια έρευνα, καταδύσεις, ενυδρεία κ.λπ.

Η ενιαία λειτουργία και διαχείριση εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, χώρων συνάθροισης κοινού, χώρων εστίασης και αναψυκτηρίων και κέντρων διασκέδασης και αναψυχής επιτρέπεται μόνο εφόσον αα) οι χρήσεις αυτές αναπτύσσονται σε περισσότερα του ενός κτήρια, ββ) δεν περιλαμβάνονται κινηματογράφοι, θέατρα, και χώροι διεξαγωγής τεχνικών – ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων και γγ) κανένα κατάστημα ή χώρος εστίασης δεν έχει επιφάνεια μεγαλύτερη των χιλίων πεντακοσίων (1.500) τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας αποτελεί η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ενιαίας λειτουργίας των ως άνω χρήσεων.

Επιτρέπονται επίσης και η χρήσεις αμιγούς κατοικίας σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου. Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας ο συντελεστής δόμησης που καθορίζεται από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 0.6 και το ύψος των κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έντεκα (11) μέτρα.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα