Νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού από το 2014

Νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού από το 2014
Mr Ioannis VROUTSIS, Greek Minister of Labour, Social Security and Providence. Eurokinissi

Κατώτατο μισθό πολλών ταχυτήτων, με βάση ηλικιακά, γεωγραφικά και πλήθος άλλων κριτηρίων, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, με ηλικιακά, γεωγραφικά και άλλα κριτήρια.

Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με βάση μία σειρά κριτηρίων, όπως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ή ύψος ανεργίας ανά περιοχή, το ποσοστό ανεργίας συνολικά αλλά και για επιμέρους κλάδους της οικονομίας, και η έκταση της αδήλωτης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία, προβλέπεται διαφορετικός μισθός για τους εργαζόμενους 18 ετών, άλλος για τις ηλικίες έως 24 ετών και διαφορετικός για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει από το 2014, στο πλαίσιο μνημονικής υποχρέωσης της Ελλάδας για διαμόρφωση νέου μισθολογικού μηχανισμού εισόδου στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Σύμφωνα με την ΚτΚ, ο κατώτατος μισθός θα αποτελεί αντικείμενο εισήγησης του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή κάθε Δεκέμβριο, αφότου θα έχει προηγηθεί ένα 8μηνο προετοιμασίας με φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει του τελικού σχεδίου της υπουργικής απόφασης που αφορά στη διαμόρφωση του νέου μισθολογικού μηχανισμού εισόδου στην αγορά εργασίας από το 2014, προτείνεται ο κατώτατος μισθός να διαφοροποιείται ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας, αλλά και την οικονομική κατάσταση μίας συγκεκριμένης περιοχής.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, ο κατώτατος μισθός πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 75% αυτού των ενηλίκων.

Επίσης, προβλέπονται διαφοροποιημένοι μισθοί ανά περιοχή, εφόσον υπάρχουν συνθήκες ύφεσης και ανεργίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα