Νόμος που δεν ψηφίζεται και ευρώ. Το δημόσιο χάνει 2,5 δισ.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δέχεται τα συγχαρητήρια βουλευτών μετα το τέλος της ψηφοφορίας για τους πλειστηριασμούς στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δέχεται τα συγχαρητήρια βουλευτών μετα το τέλος της ψηφοφορίας για τους πλειστηριασμούς στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να εισρεύσουν άμεσα στα κρατικά ταμεία και να δώσουν μιαν ανάσα ρευστότητας, παραμένουν "ανενεργά", αφού η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση καθυστερεί

Την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και άλλες πηγές για να τονωθεί η ένδεια των δημοσίων οικονομικών, εκατομμύρια ευρώ, που δεσμεύονται από τις δικαστικές αρχές και θα μπορούσαν να επιστραφούν στο Δημόσιο μένουν μακριά από τα κρατικά ταμεία.

Κι αυτό γιατί οι ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και βρίσκονται από καιρό σε προχωρημένο στάδιο νομοπαρασκευαστικής εργασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έχουν ακόμα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Αρα και οι απώλειες για το δημόσιο ταμείο είναι μοιραίες.

Με τους μετριότερους υπολογισμούς των δικαστικών αρχών, που χειρίζονται υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας, περί τα 2, 5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν σε συντομότατο χρόνο να εισπραχθούν, αν είχαν ψηφιστεί οι ρυθμίσεις για το «δικαστικό ενέχυρο» και την «ποινική συνδιαλλαγή», όπως είναι οι τίτλοι των σχετικών νομοσχεδίων.

Οι δικαστικές αρχές μάλιστα, ανεβάζουν το ποσό αυτό κατά πολύ και εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων φοροδιαφυγής που χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς, τα έσοδα για το Δημόσιο θα μπορούσαν και είναι πολύ περισσότερα.

Ενδεικτικά και μόνον αναφέρονται υποθέσεις, όπως για παράδειγμα της Energa - Hellas Power, της Proton Bank, της υπόθεσης των υποβρυχίων και της Ασπίς Πρόνοια, που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, με ποσά που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ανεκμετάλλευτα παραμένουν επίσης περίπου 110 ακίνητα μεγάλης άξιας που έχουν δεσμευτεί από τις δικαστικές αρχές σε μεγάλες υποθεσεις όπως, η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η υπόθεση Ιωάννη Καρούζου και υποθέσεις φοροδιαφυγής.

πηγή: Καθημερινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Energa
SHARE:

24Media Network