Ντάισελμπλουμ: Αφήνουμε πίσω την λιτότητα, αλλά συμφωνούμε σε μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: Αφήνουμε πίσω την λιτότητα, αλλά συμφωνούμε σε μεταρρυθμίσεις
Press Conference Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Feb 20, 2017. / 20 , 2017 SOOC

Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, αλλά ανοίγουμε το δρόμο για τεχνική συμφωνία, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προαναγγέλοντας ότι η επιστροφή των θεσμών θα έχει στόχο "βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" σε φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά (Vid)

Φεύγουμε από την λιτότητα και περνάμε σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, είπε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάϊσελμπλούμ ανακοινώνοντας ότι τα κλιμακια των θεσμών θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Aθήνα.

Ο κ.Ντάϊσελμπλούμ τόνισε ότι οι τομείς ενδιαφέροντος θα είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι αν και μένει πολύ δουλειά να γίνει βούληση όλων είναι αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι ακόμη δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Επισήμανε όμως ότι η κατ αρχήν συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανοίγει το δρόμο για την καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (stuff level agreement).

Στην συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν και θα έχουμε ένα Eurogroup όπου θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία, πρόσθεσε. Σε σχέση με το χρόνο επίτευξης συμφωνίας απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί σαφώς και τόνισε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν υψηλές υποχρεώσεις για την αποπληρωμή χρέους».

O κ.Νταϊσελμπλουμ τόνισε ότι η συμφωνία βασίζεται στο ότι η Ελλάδα θα εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στους τρείς τομείς που είχε αναφέρει νωρίτερα δηλαδή φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά και πως εάν η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τότε θα υπάρξουν και μέτρα που θα ενισχύουν την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε όμως ότι όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί χρηματοοικονομικά και να ενισχυθεί η σταθεροποίηση της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης που θα πρέπει να αποκατασταθεί από τις αγορές προς την χώρα.

Σε ό,τι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ότι το θέμα δε βρίσκεται στην ατζέντα των θεσμών κατά την αξιολόγηση που θα γίνει στην Αθήνα, αλλά θα οριστικοποιηθεί αργότερα σε επίπεδο υπουργών. Απέφυγε να τοποθετηθεί στο ερώτημα εάν η συμφωνία της Ελλάδας σε προ- νομοθέτηση μέτρων είναι αρκετό για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε ότι το Ταμείο θα παρακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν, θα εξετάσει την πορεία του χρέους και θα αποφασίσει τότε για την ένταξη του στο πρόγραμμα.

Τη συμφωνία στο Eurogroup χαιρέτισε και ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί, ο οποίος μίλησε για εξαιρετικές επιδόσεις για της Ελλάδας τον περασμένο χρόνο, έκανε λόγο για πολιτική βούληση (σε αντίθεση με τον κ.Ντάισελμπλουμ που έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία) και τόνισε ότι δε θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας, αν και μίλησε επίσης για μεταρρυθμίσεις.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα