Ντάισελμπλουμ: “Ρεαλιστικό” ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: “Ρεαλιστικό” ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα
Eurokinissi

Τι δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι το Eurogroup

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια μετά το 2014, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συνδράμουν περαιτέρω την Ελλάδα, εάν χρειαστεί. Συνέχισε λέγοντας ότι θεωρεί ρεαλιστική την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του 2014 δε θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική στήριξη. «Δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι μετά το 2014 τα προβλήματα της Ελλάδας θα έχουν επιλυθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να εκτιμήσει το ύψος της βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα μετά το 2014 και τους όρους που θα τη συνοδεύουν, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους προβλέψεις.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα σενάρια περί περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε τη δήλωση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύονται να στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα (πχ μέσω των διαρθρωτικών Ταμείων) υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «τα κερδοσκοπικά σενάρια σε αυτήν τη συγκυρία κάθε άλλο παρά βοηθούν».

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η τρόικα έκρινε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά, η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται και η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στις αρχές του 2014. Σημείωσε, επίσης, ότι η τρόικα αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα εκτιμά τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του σημερινού προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα γίνει λεπτομερής αξιολόγηση τον Οκτώβριο, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει το αργότερο τον Απρίλιο.

Τέλος, σχολιάζοντας τις προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις δυσκολίες που συναντά η προώθησή τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα