Ντομπρόφσκις: Όχι άλλες καθυστερήσεις. Η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα, εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Ντομπρόφσκις: Όχι άλλες καθυστερήσεις. Η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα, εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Κοινές δηλώσεις στον Τύπο του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Οικονοικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Ευρωκίνηση

Μήνυμα επιτάχυνσης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο – Να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα το συντομότερο. Επόμενος στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τι συζητήθηκε στα καυτά ραντεβού με Τσακαλώτο, Σταθάκη, Χουλιαράκη

Σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση – και δη στο οικονομικό επιτελείο – πως πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να επιταχυνθεί, η εφαρμογή του προγράμματος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, απέστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους κ. κ. Ευ.Τσακαλώτο, Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη.

«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση σε όρους συνεργασίας, καθώς και επίτευξης στόχων», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως τα φιλόδοξα σχέδια για εφαρμογή της πλούσιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας πρέπει να επιταχυνθούν, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο Ντομπρόφσκις επεσήμανε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να αποκατασταθεί, το ταχύτερο δυνατόν, η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, αλλά και εγκαίρως, εάν επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση – από την πλευρά της Αθήνας – για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και σε ανοιχτή γραμμή με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύθηκε πως οι Ευρωπαίοι θα παράσχουν στήριξη και τεχνογνωσία σε καίριους τομείς της ελληνικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας, όπως η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Στο μέτωπο των κοινοτικών κονδυλίων, ο Ντομπρόβσκις τόνισε πως «χορηγούμε στην Ελλάδα 835 εκατ. ευρώ, ενώ έχουμε στόχο να μεταφέρουμε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ έως το τέλους του μήνα. Τώρα οι ελληνικές μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας στον ελληνικό προϋπολογισμό».

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, εξήγησε πως στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο τέθηκε το χάσμα που διαπιστώνεται ακόμη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ως προς τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, αλλά και το ασφαλιστικό.

«Συζητήσαμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, αλλά και το πρόβλημα που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός», διεμήνυσε για να προσθέσει πως «συζητήσαμε και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ».

«Μιλήσαμε και για το ασφαλιστικό και ιδίως τις προτάσεις που πρέπει να παρουσιάσουμε ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε.

Ομαλά η ροή χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ

Ομαλά προχωρά η ροή χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, τονίζοντας πως η κατάσταση τείνει προς την ομαλοποίησή της.

Όπως σημείωσε «είχαμε μια εκτενή συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Κάναμε εκτενή παρουσίαση πάνω στα θέματα εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και έναρξης του καινούργιου. Ενημερώσαμε τον Ντομπρόφσκις για τις προσπάθειες που έγιναν τον Σεπτέμβριο, οπότε είχε καταγραφεί απορρόφηση 2 εκατ. ευρώ ημερησίως. Μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήρη αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ», τόνισε.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Νews247, τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης έχουν ως εξής:

– Κόκκινα δάνεια

Με το χάσμα στα κόκκινα δάνεια να παραμένει και χωρίς να υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, το θέμα των πλειστηριασμών έχει αναδειχθεί στη βασικότερη κόκκινη γραμμή της Αθήνας.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καμφθούν οι μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζουν οι ξένοι τεχνοκράτες ως προς τα όρια υπαγωγής των δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη.

Η προσέγγιση των δανειστών στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι εξαιρετικά σκληρή, καθώς αυτό που επιδιώκουν είναι να περιοριστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μόνο στα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

– ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Από τη στιγμή που την περασμένη Παρασκευή έληξε και η τελευταία παράταση που έδωσε η κυβέρνηση, από σήμερα ισχύει ΦΠΑ 23% παντού. Παρά τις ενστάσεις των δανειστών, η Αθήνα επιμένει για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση, ως εξής:

1. Μηδενικός ΦΠΑ σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

2. ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια

3. ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και ΙΕΚ

Το αλαλούμ δεν έχει τέλος, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να ανακοινωθεί νέα παράταση.

– Νομοσχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Μεγάλο προβληματισμό, αλλά και δυσαρέσκεια φαίνεται πως εκφράζουν οι δανειστές για την καθυστέρηση, από την πλευρά της Αθήνας, να καταθέσει στη βουλή το νομοσχέδιο για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει επιδοθεί σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με στόχο την ολοκλήρωση κατάρτισης του νομοσχεδίου και την κατάθεσή του στη βουλή τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

– Υπόθεση Σαββαΐδου

Σοβαρές εκκρεμότητες διαπιστώνονται και στο μέτωπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τους δανειστές να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την τροπή που πήρε η κατάσταση με την Αικατερίνη Σαββαΐδου.

Υπενθυμίζεται πως η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καλύπτεται προσωρινά από τον Ιωάννη Μπάκα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα