Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών
Από αριστερά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προσέρχονται στην σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Με συμφωνία στη "βαλίτσα" του ο Ευ. Βενιζέλος στο σημερινό Eurogroup. Έκλεισε και για το "ακανθώδες" θέμα των συντάξεων μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Διαβάστε στο ΝEWS 247 τι ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Παπαδήμου

“Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών”, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

“Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ”, ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται, πως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ένας εκ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο Reuters, είχε εκφράσει την εκτίμηση, ότι θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των συντάξεων.

Ντράγκι: “Χωρίς βάση οι συζητήσεις για συμμετοχή της ΕΚΤ στις ελληνικές απώλειες”

“Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι πριν λίγα λεπτά μου τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με ενημέρωσε ότι υπήρξε συμφωνία, την οποία στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα”.

“Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών της ευρωζώνης και θα ενημερωθούμε εκτενώς για για τη συμφωνία, ενώ θα συζητήσουμε και για τα επόμενα βήματα”, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαιώνοντας με δηλώσεις του τη συμφωνία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη, ότι δεν μπορεί να πει τίποτε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ το χαρτοφυλάκιό της των ελληνικών ομολόγων.

“Όσον αφορά την Ελλάδα, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε για το πώς θα χειριστούμε το χαρτοφυλάκιό μας των ελληνικών ομολόγων”, είπε χαρακτηριστικά.

“Όλες αυτές οι συζητήσεις για την πιθανότητα η ΕΚΤ να συμμετέχει στις απώλειες της Ελλάδας, είναι χωρίς βάση. Η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει χρήματα για το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα αποτελούσε παραβίαση της απαγόρευσης της χρηματοδότησης” των κρατών, υπογράμμισε.

Βενιζέλος: “Τώρα μένει η πολιτική έγκριση του Eurogroup”

Και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε πως επετεύχθη συνολική συμφωνία για τα νέα μέτρα στην Ελλάδα.

“Μετά από μία μακρά και σκληρή περίοδο διαπραγματεύσεων καταλήξαμε σε συμφωνία με την Τρόικα για ένα νέο, ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα”, δήλωσε και πρόσθεσε:

“Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές ως προς τις βασικές παραμέτρους του PSI. Τώρα χρειάζεται η πολιτική έγκριση των τελευταίων βημάτων από το Eurogroup”, πρόσθεσε.

Της τελικής συμφωνίας προηγήθηκαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Σαμαρά – Παπαδήμου.

“Καμία απόφαση σήμερα στο Eurogroup”

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πάντως στο Reuters, ότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη το κατάλληλο έδαφος για τη λήψη αποφάσεων στην αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.

Δεν θα υπάρξει καμία απόφαση, επειδή δεν υπάρχει ακόμη καμία βάση επ’ αυτής”, σημείωσε η ίδια πηγή.

Τη σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε και ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το παρών στη συνεδρίαση θα δώσει και η η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα