Ντράγκι σε Αναστασιάδη: “Η απόφαση για παύση του Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”

Ντράγκι σε Αναστασιάδη: “Η απόφαση για παύση του Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”

Στη δική του επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης ότι η Κύπρος έχει προεδρικό σύστημα με διάκριση εξουσιών μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας

Για λανθασμένους χειρισμούς του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Πανίκου Δημητριάδη, σε διάφορα ζητήματα κάνει λόγο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Στην επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κ.Αναστασιάδης, αφήνει και έμμεση αιχμή για τους χειρισμούς της ΕΚΤ στο θέμα της άντλησης ρευστότητας από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό μηχανισμό, «ELA» για τη Λαϊκή Τράπεζα. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι ο Πανίκος Δημητριάδης έκανε χρήση του «ELA» χωρίς έλεγχο, επισημαίνοντας ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην εξασέλιδη επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τα περί παύσης του Πανίκου Δημητριάδη αναδεικνύοντας λάθη που έκανε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ο κ. Ντράγκι έστειλε επιστολή στον Κύπριο πρόεδρο τονίζοντας ότι η όποια απόφαση για παύση του κ. Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στη δική του επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η Κύπρος έχει προεδρικό σύστημα με διάκριση εξουσιών μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας. Εξηγεί ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην έρευνα που κάνει η κυπριακή βουλή και σημειώνει ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εμπίπτει στο πλαίσιο του κυπριακού συντάγματος, αλλά και των νόμων της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει, επίσης, αναφορά στην έκθεση των Alvarez & Marsal που εστιάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου, αντί στη Λαϊκή, που μέχρι τότε είχε λάβει κρατική στήριξη και χρηματοδότηση μέσω «ELA».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα