Ντράγκι σταθερά υπέρ ποσοτικής χαλάρωσης και λύσης στο ελληνικό χρέος

Ντράγκι σταθερά υπέρ ποσοτικής χαλάρωσης και λύσης στο ελληνικό χρέος
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι το QΕ θα συνεχιστεί, παρά τις γερμανικές διαφωνίες και επανέλαβε τις ανησυχίες της Φρανκφούρτης για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητώντας λύση μέσω των διαπραγματεύσεων με ΔΝΤ

Σταθερός στην θέση του για συνέχιση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης για όσο χρόνο χρειαστεί, να αυξηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2%, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αποκλείοντας παράλληλα και την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ επανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς και τις ανησυχίες της ΕΚΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αφήνοντας όμως να εννοηθεί, ότι το θέμα θα βρει λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση, αν το δημόσιο χρέος χωρών του Νότου της Ευρώπης, όπως πχ θα μπορεί να χαρακτηριστεί μετά την λήξη του QE ο Ντράγκι είπε: «Δεν θεωρούμε ότι το χρέος της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχει βέβαια το θέμα της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα, αλλά όπως ξέρετε, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το θέμα με το ΔΝΤ και την ΕΕ».

Σε κάθε ανάλογη ερώτηση όμως, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ευρώ τόνιζε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ήταν και παραμένει ωφέλιμο για το σύνολο της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι έχει βοηθήσει στο να δημιουργηθούν 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια.

Επί της ουσίας του μέτρου μεταφέροντας τα στοιχεία της Eurostat ανέφερε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε μεν από το 0,6% τον Νοέμβριο στο 1,1% το Δεκέμβριο, αλλά αυτό όπως είπε, οφείλεται κυρίως στις τιμές των καυσίμων και δεν επηρεάζει το βασικό καλάθι του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη, το οποίο όπως είπε παραμένει χαμηλά.

Όπως είπε η διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα εξαρτηθεί από το τέσσερις παράγοντες:

Από τον χρόνο που θα φτάσει ξανά ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κοντά στο 2%

Από το πόσο σταθερός θα μείνει στα επίπεδα αυτό

Από το αν θα μείνει στα ίδια επίπεδα και μετά την άρση του QE

Από το αν τα επίπεδα θα σταθεροποιηθούν για όλες της χώρες του Ευρώ και όχι μόνο για κάποιες

Παρέπεμψε στην συνέχεια στον αντιπρόεδρο Βίκτορ Κοστάντσιο σχετικά με το ενδεχόμενο “Bail in” σε ιταλικές τράπεζες που έχουν οικονομικό πρόβλημα. Ο κ. Κοστάντσιο με την σειρά του έκλεισε το θέμα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος των καταθέσεων, αφού η Ιταλική Κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών

Απάντηση σε Σόιμπλε

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλ, σχετικά με την διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων των καταθέσεων στην Γερμανία, είπε ότι θεωρεί απόλυτα λογική την δήλωση, καθώς η κατάσταση αυτή δημιουργεί σήμερα πολιτικό πρόβλημα στην Γερμανία.

«Θα απαντήσω λέγοντας ότι χρειαζόμαστε τα χαμηλά επιτόκια σήμερα για να έχουμε σταθερά υψηλότερα επιτόκια αργότερα. Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί», είπε ο κ. Ντράγκι τονίζοντας, ότι εκτός από τις καταθέσεις οι Γερμανοί πολίτες επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια στον δανεισμό των επιχειρήσεων αλλά και στα καταναλωτικά και τα στεγαστικά τους δάνεια.

Ουδέν σχόλιο για Τραμπ

Ο κ. Ντραγκι αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις επικριτικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τράμπ για το ευρώ, αλλά και την πρόθεσή του να ασκήσει οικονομικό προστατευτισμό στο δολάριο.

«Δεν θέλω να σχολιάσω δηλώσεις. Μπορώ να σχολιάσω πολιτικές, αλλά όχι δηλώσεις»,αρκέστηκε να πει ο κ. Ντράγκι, τονίζοντας ότι περιμένει να δει τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν τις δηλώσεις του κ. Τράμπ.

Τόνισε πάντως, ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία στους G20 ενάντια σε πολιτικές προστατευτισμού

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα