O Φρόιντ, η κατατονία και το ελληνικό δημόσιο χρέος

O Φρόιντ, η κατατονία και το ελληνικό δημόσιο χρέος
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια των γραφείων της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα με την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η γλαφυρή περιγραφή με την οποία ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε την εικόνα της λύσης που αναζητείται για το ελληνικό χρέος

Η λύση που αναζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ελληνικό χρέος έχει σχέση με την θεραπεία της κατατονίας όπως την έβλεπε ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε για το χρέος θυμίζει την απάντηση που έδωσε ο Φρόιντ, όταν του είπαν ότι μπορεί να θεραπεύσει τους κατανονικούς ασθενείς. Δεν θεραπεύω τίποτα, μετατρέπω την κατατονία και μια καθημερινή κακοκεφιά».

Με αυτή την γλαφυρή περιγραφή ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε την εικόνα της λύσης που αναζητείται για το ελληνικό χρέος μιλώντας στην σχολή διεθνών επιστημών ELLIOT του πανεπιστημίου G.Washington στην Ουάσιγκτον. Εξηγώντας, είπε ότι αυτό που επιχειρείται είναι η Ελλάδα από μια υπερχρεωμένη χώρα να μετατραπεί σε μια χώρα κανονική, με πολύ ψηλό χρέος όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Μιλώντας σχετικά με το αντικείμενο της διάλεξης του που είναι το ερώτημα «Πού πηγαίνει η Ευρώπη;» τόνισε ότι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για να μην κινδυνεύει με κατάρρευση η Ευρωπαϊκή Νομισματική ένωση, είναι η αλλαγή στην μικροοικονομική την μακροοικονομική πολιτική και η διόρθωση των κοινωνικών ανισοτήτων, που εγείρουν τα εθνικιστικά ακροδεξιά κινήματα.

Δήλωσε αισιόδοξος, καθώς όπως είπε, τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ξεκινήσει ένα διάλογο για τις αλλαγές αυτές.

Σημείωσε την θέση του κ. Μακρόν ότι είναι υπέρμαχος ενός μεγαλύτερου κοινοτικού προϋπολογισμού ο οποίος μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξομαλύνει τις διαφορές μεταξύ βορά και νότου της Ευρώπης, τουλάχιστον στο επίπεδο της μεταβίβασης αναπτυξιακών κεφαλαίων στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες όπως είναι και η Ελλάδα .

Θέλοντας να υπογραμμίσει το πρόβλημα της διαφοράς μεταξύ Βορρά και Νότου μίλησε για την λειτουργία της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Όπως είπε η Γερμανία αντιδρά στην συνέχιση του προγράμματος και ο νότος θέλει την επέκταση του προγράμματος . «Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος» αναρωτήθηκε υπονοώντας ότι οι ανισότητες θα επανέλθουν με οξύτερο τρόπο. Αργότερα, πάντως, όταν ρωτήθηκε για το αν είναι υπέρ ή κατά του QE απάντησε: « Είναι καλύτερο να υπάρχει παρά να μην υπάρχει».

Στόχος η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα

Απαντώντας σχετικά με τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει μια ικανοποιητική λύση για την ελάφρυνση του χρέους και να βγούμε από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ρευστότητας «Έχουμε μεγάλη βοήθεια σε αυτό από την ΕΕ και εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτών των στόχων» είπε. Τόνισε πάντως ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα προχώρησε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά την υπερφορολόγηση επανέλαβε την θέση του ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τα μέτρα για την φοροδιαφυγή και έπρεπε απαραιτήτως να διευρύνει τη φορολογική βάση με θύμα την μεσαία τάξη. Σημείωσε πάντως ότι τα επόμενα πέντε χρόνια εκτός από τα φορολογικά αντίμετρα θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 3,5 δις ευρώ για ελαφρύνσεις.

Θέλουμε μια καθαρή θέση από το ΔΝΤ

Σχετικά με το ΔΝΤ τόνισε ότι αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι το Ταμείο να έχει μια καθαρή θέση για το ελληνικό πρόγραμμα « Μπορούμε να συζητήσουμε τα μέτρα και τις μεθόδους με τις οποίες θα τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε ένα οργανισμό ο οποίος είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα» .

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό θα είναι ένα από θα θέματα που θα συζητηθούν και στην συνάντηση που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ το Σάββατο.

Σημείωσε πάντως ότι και το ίδιο το Ταμείο θα επανεξετάσει την στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιανουάριο οπότε τότε θα υπάρχει και μια καλύτερη εικόνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα