Ο Γ. Βαρουφάκης καλεί τους Ιρλανδούς να στείλουν τον υπ. Οικονομικών τους, στο σπίτι του

Ο Γ. Βαρουφάκης καλεί τους Ιρλανδούς να στείλουν τον υπ. Οικονομικών τους, στο σπίτι του

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συμβουλεύει τον λαό της Ιρλανδίας να στείλει τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, στο σπίτι του. Τι αναφέρει για το χρέος και τις τράπεζες της χώρας. Σε εκλογικό ρυθμό οι Ιρλανδοί (Vid)

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Γιάνη Βαρουφάκη συνεχίζεται και αναμένεται να ενταθεί μετά την επίσημη παρουσίαση του DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025).

Στην Ιρλανδία έρχονται εθνικές εκλογές και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, συμβουλεύει τους Ιρλανδούς να καταψηφίσουν τον νυν υπουργό της δικής τους χώρας, Michael Noonan.

Με βίντεο – μήνυμα του σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε η πολιτική κίνηση Right2Change στο Mansion House, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας που ανήκει στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης Brendan Howlin των Εργατικών, αποτελούν κίνδυνο για τους Ιρλανδούς πολίτες.

“Οι Ιρλανδικές εκλογές, είτε θα συγχωρήσουν και θα νομιμοποιήσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ιρλανδών από την κυβέρνηση και την βίαιη ΕΚΤ, είτε θα καταδικάσουν αυτούς που το έκαναν. Η κυβέρνηση σας, έκανε ότι ήθελαν όλοι οι ολιγάρχες να κάνουν, κατηγορούσαν τα θύματα της κρίσης. Υπάρχει μια συνωμοσία εναντίον των Ιρλανδών”, ανέφερε.

“Έχετε την ευκαιρία να στείλετε τον Noonan στο σπίτι του”, είπε ο Γ. Βαρουφάκης, για να προσθέσει: “Ο αγώνας μας, ήταν ένας αγώνας και για τους Ιρλανδούς. Εάν οι μετριοπαθείς μας προτάσεις επικρατούσαν, θα είχε δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για την αναδιάρθρωση και του ιρλανδικού χρέους. Κατηγορούν τους πολίτες ότι δανείζονταν συνεχώς, ενώ το  χρέος γιγαντώθηκε για να σωθούν οι τράπεζες με την ανοχή των πολιτικών της χώρας. Εμπιστεύομαι ότι οι Ιρλανδοί θα συντρίψουν τις ελπίδες του πολιτικού τους συστήματος. Είναι σημαντικό αυτό για όλη την Ευρώπη”, σημείωσε.

Να σημειωθεί πως οι εκλογές στην Ιρλανδία, θα γίνουν στις 26 Φεβρουαρίου. Οι πολίτες εκφράζουν έντονη δυσφορία από τις πολιτικές λιτότητας με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο κυβερνών μνημονιακός συνασπισμός δεν θα αποσπάσει την πλειοψηφία στις εκλογές. Σε ανοδική τάση είναι το Sinn Féin, που θεωρείται αριστερό κόμμα και ιστορικά έχει συνδεθεί με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), αποτελώντας την πολιτική του πτέρυγα. Τους τελευταίους μήνες, βάσει δημοσκοπήσεων, έχει ανέβει στο 21%. Το Σιν Φέιν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κυβέρνηση του δεξιού κόμματος “Φίνε Γκελ”,  που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία στο Δουβλίνο μαζί με τους Εργατικούς, διακατέχεται από γερές δόσεις “ανθελληνισμού”. “Η Ιρλανδία δεν έχει τίποτε κοινό με την Ελλάδα, μία χώρα δεν εξάγει παρά ένα και μόνο προϊόν, το τυρί φέτα”, είχε δηλώσει πριν από τρία χρόνια ο Michael Noonan.

Υπενθυμίζουμε τις θέσεις του πανευρωπαϊκού κινήματος, DiEM25:

-Να αντιταχθούμε στο ευρωπαϊκό κατεστημένο το οποίο αντιμετωπίζει την αυθεντική δημοκρατία με περιφρόνηση, και να παλέψουμε για τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-Να θέσουμε τέλος στην μετατροπή όλων των πολιτικών σχέσεων σε σχέσεις εξουσίας και καθυπόταξης, καθώς και στην μεταμφίεση πολιτικών αποφάσεων ως “τεχνοκρατικές λύσεις”

-Να υποτάξουμε την γραφειοκρατική διοίκηση στην βούληση των κυρίαρχων Ευρωπαίων πολιτών

-Να αποσυναρμολογήσουμε την μόνιμη κυριαρχία των ολιγοπωλιακών εταιρικών συμφερόντων πάνω στην βούληση των κυρίαρχων Ευρωπαίων πολιτών

-Να επαναπολιτικοποιήσουμε τους κανόνες που διέπουν την ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά και το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης.

Οι άμεσοι στόχοι του Κινήματος είναι η πλήρης διαφάνεια στην λήψη αποφάσεων από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της (π.χ. ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, του Ecofin – δημοσίευση των πρακτικών του ΔΣ της ΕΚΤ – ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των εγγράφων που σχετίζονται με εμπορικές συμφωνίες τύπου TTIP, TISA), και ο επείγων ανασχεδιασμός των πολιτικών των υπαρχόντων θεσμών της ΕΕ (ΕΚΤ, ESM, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) στο πλαίσιο νέων, ορθολογικών ερμηνειών των Συνθηκών, με στόχο την αποτελεσματική σταθεροποίηση των πέντε εκφράσεων της παρούσας κρίσης: χρέος, τράπεζες, χαμηλές επενδύσεις, μεταναστευτικό, φτώχεια.

Μεσοπρόθεσμος στόχος του Κινήματος, μετά την σταθεροποίηση της πολυδιάστατης ευρωπαϊκής κρίσης, είναι η σύγκλιση Συντακτικής Συνέλευσης Ευρωπαίων Αντιπροσώπων με σκοπό την εκπόνηση ευρωπαϊκού Συντάγματος και την δημιουργία ενός πραγματικού, κυρίαρχου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα μοιράζεται την κυριαρχία του μόνο με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές συνελεύσεις, τους δήμους και τις κοινότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα