Η ενέργεια ενώνει Ελλάδα και Γερμανία

Η ενέργεια ενώνει Ελλάδα και Γερμανία
Travailler à un avenir durable sur le plan environnemental: Faire face au changement climatique et atteindre l'objectif de 21% de la consommation brute d'électicité couverts par les énergies renouvelables © CE/Reporters

Σχέδιο για τη δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ευρωπαϊκό βορά παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος στον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών. Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα

Μπορεί οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας να μην περνάνε και την καλύτερή τους περίοδο, ωστόσο το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας παραμένει ανοικτό.

Χρήματα δεν έχουμε, ούτε αγροτική παραγωγή, αλλά αέρα και ήλιο έχουμε άφθονο, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από τη Γερμανία.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας Στέφαν Καπφέρερ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, συναντήθηκε την Πέμπτη με την  ηγεσίας των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος-Ενέργειας – Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συναντηθηκε . με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Stefan Kapferer. Στη συναντηση συμμετειχε και ο Υπ. Οικονομιας και Ανταγωνιστηκοτητας Μιχαλης Χρυσοχοιδης Στη φωτο ο Υπ. περιβαλλοντος Γιωργος Παπακωνσταντινου με τον Μιχαλη Χρυσοχοιδη((αριστερη πλευρα) ) με τον Γερμανο Υφυπουργο(δεξια πλευρα)---(ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εξαιρετικά γόνιμη τη συζήτηση με τον Γερμανό υφυπουργό.

Όσον αφορά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών η ελληνική πλευρά παρουσίασε σχέδιο για τη δυνατότητα εξαγωγής από τη χώρα μας στη Γερμανία ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο υπουργός θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες με τους Γερμανούς εταίρους αλλά και με άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας για να καλύψουν τους στόχους και τις ανάγκες τους με ανανεώσιμες πηγές.

“Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένα μεγάλο πρότζεκτ από το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Έχει να κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από τη Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ευρωπαϊκό βορρά.”

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία διατύπωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε.

Το όλο σχέδιο, ανέφεραν πηγές της ενεργειακής αγοράς, συνδέεται και με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να διακόψει σταδιακά τη χρήση πυρηνικών μονάδων για την παραγωγή ρεύματος.

Εισαγωγή κεφαλαίων και τεχνογνωσίας

“Η μεγάλη ελπίδα και ο μεγάλος αγώνας είναι να ξεπεραστεί η ύφεση νωρίς, ώστε το 2012 να αποτελέσει αφετηρία μιας νέας στιγμής της ελληνικής οικονομίας”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Στέφαν Καπφέρερ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές για πιθανές επενδύσεις από γερμανικής πλευράς – κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – καθώς και θέματα σχετικά με την τεχνική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία στο πεδίο της φορολογικής μεταρρύθμισης και τις ιδιωτικοποιήσεις.

25-8-2011-o υπουργός Οικονομίας Ευαγ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Στέφαν Κάπφερερ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά, διαχείριση απορριμάτων, υποδομές, τουρισμός και ευρυζωνικά δίκτυα.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

 

“Θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο φεστιβάλ της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων, στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, παρουσία του πρωθυπουργού” είπε ο κ. Βενιζέλος, και πρόσθεσε ότι “κοινός παρανομαστής όλων των προσπαθειών είναι η ρευστότητα στην οικονομία και αυτό το καταλαβαίνει η γερμανική κυβέρνηση και θέλει να βοηθήσει”.

Από την πλευρά του, ο κ. Καπφέρερ εξέφρασε τον σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης για “όσα πετύχατε για την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στην Ελλάδα”. Είπε, επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τη διαδικασία της οικονομικής σταθερότητας, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μακροπρόθεσμη αναβίωση της οικονομίας. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Καπφέρερ και πρόσθεσε ότι “βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και κοινής συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Υπάρχει μια “επίθεση” επενδυτικών δυνατοτήτων και ενδιαφέροντος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα