Ο ΟΟΣΑ “βλέπει” ανάπτυξη, αλλά προειδοποιεί

Ο ΟΟΣΑ “βλέπει” ανάπτυξη, αλλά προειδοποιεί
Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία Eurokinissi

Ανάπτυξη πάνω από 2% του ΑΕΠ για την διετία 2018 -2019 βλέπει ο ΟΟΣΑ ο οποίος ζητά την ελάφρυνση του χρέους και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης

“Ξέφωτο” βλέπει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, κρούοντας καμπανάκι για τρία μέτωπα. Στην έκθεσή του για την Ελλάδα πιστοποιεί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ το 2018 , 2,3% του ΑΕΠ για το 2019 με οδηγούς τις επενδύσεις τις εξαγωγές και την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα μετά από μια μεγάλη αύξηση των επενδύσεων κατά 9,7% το 2017 προβλέπει περαιτέρω αύξηση κατά 7,9% το 2018 και κατά 8,1% το 2019.

Η ιδιωτική κατανάλωση μετά από μια οριακή αύξηση 0,1% το 2017 αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2018 και κατά 1,5% το 2019.

Οι εξαγωγές από μια αύξηση 6,9% το 2017 αναμένεται για φέτος να αυξηθούν περαιτέρω κατά 5,9% το 2018 και κατά 4,4% το 2019 .

Σε ότι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ο ΟΟΣΑ δείχνει βέβαιος ότι η Ελλάδα θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους στόχους του προγράμματος του ESM μέχρι και το 2019 που φτάνουν οι προβλέψεις της έκθεσης .

Συγκεκριμένα χαμηλώνει λίγο τον πήχη για το 2017 βλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ το οποίο θα φτάσει στο 4% του ΑΕΠ για το 2018 και το 3,6% του ΑΕΠ για το 2019

 Παράλληλα βλέπει σταθερά αποκλιμακούμενη ανεργία η οποία από το 21,5% το 2017 αναμένει να μειωθεί στο 20,4% το 2018 και στο 19,4% το 2 019

Χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος

Στην ανάλυση του για το χρέος τονίζει ότι παρά την συνέπεια που έχει δείξει η Ελλάδα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών στόχων το χρέος που έχει αγγίξει το 180 % του ΑΕΠ παραμένει από τα υψηλότερα στο κόσμο .

Αν και η βασική στόχευση θα πρέπει να παραμείνει α στην διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν και μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε η αποπληρωμή του να καταστεί βιώσιμη όπως αναφέρει και η έκθεση.

Τι λέει για έσοδα και δαπάνες

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στην φορολογική διοίκηση και διαχείριση των δαπανών τα σχόλια είναι θετικά αλλά τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν και περαιτέρω κινήσεις καθώς ο ρυθμός είσπραξης των εσόδων παραμένει χαμηλός με τα δύο στα 3 ευρώ από τον ΦΠΑ να χάνονται για το δημόσιο λόγω φοροδιαφυγής.

Σε ότι αφορά τα έσοδα χαιρετίζει τις προσπάθειες για την χρήση του πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά τονίζει ότι το φορολογικό σύστημα συνεχίζει να βασίζεται σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται σε χαμηλή φ ορολογική βάση . Στην κατεύθυνση αυτή ζητά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τις κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων που συνεχίζουν να παραμένουν.

Σε ότι αφορά το έλεγχο των δαπανών ζητά την συνεχή επανεξέταση της σκοπιμότητας και τους αποτελέσματος των δημοσίων δαπανών ώστε να γίνεται πιο ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος .

 Οι τρείς προκλήσεις

 Η έκθεση επισημαίνει τρείς σοβαρές προκλήσεις που μπορούν να εκτροχιάσουν την ομαλή , ανοδική πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Την μεταρρυθμιστική κόπωση που μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη υλοποίηση ή και διακοπή των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων.

Τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Μεσόγειο που μπορούν να αυξήσουν την ροή των μεταναστών δημιουργώντας προβλήματα διαχείρισης και αύξησης των κοινωνικών εντάσεων.

Μια σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση απεξάρτηση από την Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τις οποίες δεν θα υπάρξει βούληση να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα