Ο “σκληρός” Στάμπ μαλακώνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα εν όψει εκλογών

Ο “σκληρός” Στάμπ μαλακώνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα εν όψει εκλογών

Έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι με τη νέα κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, που φάνηκε θετικός σε μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων που συνοδεύουν το χρέος, αλλά και της επιμήκυνσής του

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ άνοιξε το πρωί της Πέμπτης ένα παραθυράκι διαπραγμάτευσης για τη νέα κυβέρνηση της χώρας που θα προκύψει τη Δευτέρα το πρωί. Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός εμφανίστηκε θετικός σε μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού χρέους.

Όπως εξήγησε η χώρα του θα μπορούσε να συζητήσει επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους και αλλαγές στα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το χρέος, αλλά όχι διαγραφή χρέους. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο της Financial Times, με τα λεγόμενά του συμφώνησε και η Ιρλανδή ομόλογός του Έντα Κένι.

Πρόκειται για μια σημαντική μετακίνηση ενός από τους πιο εχθρικούς εταίρους μας, απέναντι σε οποιαδήποτε χαλάρωση της θέσης των πιστωτών απέναντι στο χρέος και καθρεφτίζει, όπως σημειώνει το δημοσίευμα την διαδεδομένη προσδοκία πως το ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής. Ο Φινλανδός επέμεινε πως δεν προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά των ελληνικών εκλογών, αλλά έθεσε τη χώρα του ανάμεσα σε εκείνους που διατίθενται να διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

“Η θέση της Φινλανδίας είναι πως θα διαπραγματευτούμε με κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ότι θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να διαγράψουμε οποιοδήποτε δάνειο ή δομημένο χρέος αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να δούμε όμως διαφορετικού είδους επεκτάσεις. Μπορούμε να εξετάσουμε σε διαφορετικά είδη προγραμμάτων και θα τα επεξεργαστούμε”.

Παρόλα αυτά, ο κ. Σταμπ φρόντισε να πλαισιώσει την ρητορική του με αυστηρές διατυπώσεις, έχοντας το μυαλό του και στο φινλανδικό ακροατήριο, και χωρίς να θέλει να δώσει την εντύπωση πως “χαρίζει τα χρήματά τους”. “Έχουμε πάρει εκτενή μέτρα για να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη. Πορτογαλία και Ιρλανδία επέστρεψαν στις αγορές, ενώ η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να βγει. Όλοι μας αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε δύσκολες δομικές μεταρρυθμίσεις”.

Προβλέποντας πως κάθε διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, ο Αλεξάντερ Σταμπ πρόσθεσε πως υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια. “Το ένα είναι τα πράγματα να συνεχίσουν όπως είναι. Το δεύτερο να πάμε σε μια μεγάλη περίοδο αστάθειας, επαναδιαπραγματευόμενοι κάτι, όχι όμως συζητώντας εκ νέου το ύψος του χρέους, αλλά κάτι που να αφορά τα προγράμματα. Και τρίτο σενάριο να έχουμε μια άσχημη έξοδο, το οποίο νομίζω πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος”. ολοκλήρωσε.

Πηγή: Financial Times

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα