Ο Σόιμπλε 'την λέει' στην Κομισιόν

Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on January 14, 2016 /   Eurogroup,    ,  , ,  14  2016.
Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on January 14, 2016 / Eurogroup, , , , 14 2016. ARIS OIKONOMOU / SOOC

Μην μας επικρίνετε, έχουμε κάνει επενδύσεις, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες

Το κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρα δημοσιονομικής στήριξης δεν θα πρέπει να έχει στόχο τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει αυξήσει τις επενδύσεις περισσότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία.

Η Κομισιόν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης να υιοθετήσουν μια περισσότερο αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική τον επόμενο χρόνο, μια έκκληση που στόχο έχει να αντιμετωπίσει την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει μια σημαντική μεταστροφή στην πολιτική της ΕΕ, η οποία έχει επικεντρωθεί στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης της ευρωζώνης. Τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν τραφεί από την δυσαρέσκεια που έχει προκύψει. Για παράδειγμα, οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελα Μερκελ θα δώσουν την μάχη για τις εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι πιθανόν να μπει στην ομοσπονδιακή βουλή για πρώτη φορά.

«Πιστεύω ότι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνονται στη λάθος χώρα», δήλωσε ο Σόιμπλε στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, την Bundestag, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,9% κατ’ έτος από το 2005 έως το 2015, συγκριτικά με αύξηση 0,7% στην ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τις δαπάνες χάρη στο χαμηλό κόστος δανεισμού και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα θα επιβραδυνθούν τα επόμενα χρόνια και τα επιτόκια δεν θα μειωθούν περαιτέρω, δίνοντας στη Γερμανία μικρότερο περιθώριο για δημοσιονομικούς ελιγμούς, προειδοποίησε ο Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να είναι όσο τον δυνατόν πιο ειλικρινή και ρεαλιστικά για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της Γερμανίας στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία.

«Με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο το διαχειριστούμε αυτό, τόσο λιγότερο περιθώριο θα αφήσουμε για αυτούς που θέλουν να αποδυναμώσουν τη δημοκρατία με δημαγωγία και λαϊκιστική ρητορική», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Η ρεαλιστική ειλικρίνεια είναι η καλύτερη προϋπόθεση για να προστατευθεί η ελευθερία, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία...στο μέλλον».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σόιμπλε, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επιμένει ο Σόιμπλε για χρέος και ποσοτική χαλάρωση

SHARE: