ΟΑΕΕ: Αυτοπρόσωποι έλεγχοι για 1.648 “ύποπτες” συντάξεις

ΟΑΕΕ: Αυτοπρόσωποι έλεγχοι για 1.648 “ύποπτες” συντάξεις
ΑΘΗΝΑ-Κατάληψη το γραφείο του ΟΑΕΕ από συμβασιούχους εργαζομένους στον οργανισμό.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες διασταυρώσεις στα μητρώα συνταξιούχων. Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΕ, ποιες συντάξεις κόβονται. Τι δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης

Χίλιες εξακόσιες σαράντα οχτώ συντάξεις που καταβάλλει ο ΟΑΕΕ αιτία θανάτου κρίθηκαν ύποπτες, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων στα σχετικά μητρώα συνταξιούχων – χήροι, χήρες, άγαμες θυγατέρες, ανήλικα τέκνα.

Οι διασταυρώσεις αφορούν 499.803 συντάξεις εκ των οποίων οι 265.692 χορηγούνται από το ΙΚΑ, οι 119.823 αφορούν το Δημόσιο και 114.288 συντάξεις αφορούν τον ΟΑΕΕ και τα αποτελέσματα των ελέγχων παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χ.. Αθανασίου, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, Στρ. Μαραγκού και της διοικητού του ΟΑΕΕ, Γ. Κωτίδου.

Από τις διασταυρώσεις προέκυψαν τα εξής:

• Σε 84 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι χορηγούνταν συντάξεις αιτία θανάτου είτε σε άγαμες θυγατέρες που είχαν τελέσει γάμο, είτε σε χήρους και χήρες που είχαν ξαναπαντρευτεί.

Για αυτές τις περιπτώσεις ενημερώθηκε ήδη η ΗΔΙΚΑ και διακόπτεται άμεσα η καταβολή των συντάξεων ενώ όσοι λάμβαναν τις παροχές θα κληθούν από τον ΟΑΕΕ για διευκρινίσεις.

• 1564 περιπτώσεις κρίθηκαν ως “ύποπτες” και αδιευκρίνιστες και ο ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα αυτοπρόσωπους ελέγχους και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για τις 1.648 περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν ως “ύποπτο” δείγμα θα διενεργηθούν άμεσα εντός 10 ημερών αυτοπρόσωποι έλεγχοι. 

Βρούτσης: “Προχωράμε στο νοικοκύρεμα και αυτής της ‘γκρίζας’ ζώνης”

Σχολιάζοντας τα ευρήματα των ελέγχων ο υπουργός Εργασίας δήλωσε:

“Η στενή συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει καρπούς. Ήδη με τους πρώτους εσωτερικούς ελέγχους προχωράμε στο νοικοκύρεμα και αυτής της τελευταίας “γκρίζας” περιοχής στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας και το σημαντικότερο χωρίς να ταλαιπωρούμε όλους τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν σύνταξη αιτία θανάτου”.

“Στόχος είναι εντός του 2013, το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα να καταστεί ένα από τα πιο αξιόπιστα και σύγχρονα συστήματα ελέγχου συντάξεων ισοδύναμο με αυτά των πιο προηγμένων χωρών και να εξαλείψουμε κάθε μορφής παραβατικότητα και να φωτίσουμε κάθε γκρίζα ζώνη. Σήμερα, αρχής γενομένης από τον ΟΑΕΕ, ξεκινούν αυτοπρόσωποι έλεγχοι στο “ύποπτο δείγμα”, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα των ελέγχων στο Δημόσιο και το ΙΚΑ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα