Ωφέλιμο το κούρεμα αν η Ελλάδα βγει σε 5 με 8 χρόνια στις αγορές

Ωφέλιμο το κούρεμα αν η Ελλάδα βγει σε 5 με 8 χρόνια στις αγορές

Λίγες ώρες μετά την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου ο οικονομικός συντάκτης Χρήστος Μέγας αποκωδικοποιεί στο NEWS 247, τα δεδομένα. Διαβάστε γιατί πρέπει να επενδύσει η κυβέρνηση του τόκους που γλυτώνει σε ασφαλιστικά ταμεία και φοροελαφρύνσεις

Η απόφαση της Συνόδους Κορυφής για κούρεμα  τους ελληνικού χρέους διχάζει τα πολιτικά κόμματα.  Η κυβέρνηση κάνει λόγο για επιτυχία τα κόμματα της αντιπολίτευσης για χρεοκοπία και μακροχρόνια λιτότητα. Ο οικονομικός συντάκτης της “Ελευθεροτυπίας” σχολιάζει στο NEWS 247, τα νέα δεδομένα. 

– Κύριε Μέγα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πως κρίνεται την απόφαση για κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους;

Οποιαδήποτε απόπειρα διάρθρωσης ενός τόσου μεγάλους χρέους  μοιάζει σαν κοντό πάπλωμα που μπορεί να σκεπάζει τις πλάτες, μένουν ακάλυπτα όμως τα πόδια και όταν ζεσταίνεις τα πόδια, θα κρυώνει η κεφαλή .

Σε κάθε περίπτωση το χρέος ήταν μη εξυπηρετήσιμο και το μέλλον θα δείξει αν μετά τη συμφωνία 27ης Οκτωβρίου θα είναι και βιώσιμο. Και το εάν  θα είναι βιώσιμο θα το καταδείξουν και πάλι οι αγορές. Εάν δηλαδή θα μπορέσει η χώρα να βρει δανειστές τα επόμενα 5 ή 8 έτη.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η ρύθμιση του χρέους  δεν πρέπει να σταθεί αφορμή για νέα επέμβαση στο συνταξιοδοτικό κατά συνέπεια πρέπει ο προϋπολογισμός από το όφελος  που θα προκύψει λόγω της μείωση των τόκων εξυπηρέτησης των δανείων να δώσει περί τα  400 εκατ. ευρώ που χάνουν το ασφαλιστικά ταμεία το χρόνο από τοκομερίδια και να ενισχύσει τα αποθεματικά του ασφαλιστικού με  άμεσα ρευστοποιήσιμα κρατική ακίνητη περιουσία. Από ακίνητα στο κέντρο της πόλης μέχρι  και οικιστικά ή τουριστικά φιλέτα.

Από την άλλη όμως για να μιλήσουμε για την κεφαλή που κινδυνεύει να μείνει ακάλυπτη θα πρέπει από τα περίπου 3  δισ.ευρώ που υπολογίζεται ότι θα κερδίσει κατ’ έτος το κράτος από τη μείωση των τόκων σε ετήσια βάση θα πρέπει αυτά να πάνε στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για την ανάπτυξη της χώρα  για την ελάφρυνση των φορολογούμενων (ουσιαστικά των μισθωτών και συνταξιούχων) και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση το πολιτικό σύστημα θα δέχεται , στην κυριολεξία, πετριές.

-Κύριε Μέγα, τι σημαίνει μόνιμη επιτροπεία; Ποιος τελικά θα αποφασίζει;

Οι δανειστές  θα φτιάχνουν το πλαίσιο. Αυτοί θα βάζουν το ”κορσέ”. Συγκεκριμένα  το ίδιο το χρέος και οι δανειστές θα θέτουν τα όρια άρα κατ ουσίαν αυτοί θα αποφασίζουν ανεξαρτήτως εάν την απόφαση θα υπογράψει  Έλληνας πολιτικός.

-Κύριε Μέγα ο στόχος είναι το 2020 το χρέος να πέσει στο 120% του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει μακροχρόνια λιτότητα;

Αλίμονο αν η λιτότητα συνεχίσει να έχει τη μορφή των οριζόντιων περικοπών. Χωρίς αμοιβή της παραγωγικότητας ούτε αναπτυξιακά κίνητρα θα έχουμε ούτε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα