Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις

Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Νέες εξηγήσεις αλλά και τη δέσμευση της κυβέρνησης για τον εφάπαξ χαρακτήρα των παροχών ζήτησαν τα μέλη του ΕWG. “Ξεπάγωμα” των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους αναμένει η κυβέρνηση έως την Παρασκευή

Ρητή  δέσμευση   από   την  Ελλάδα  ότι  οι  παροχές  του  2016  δεν  θα  επαναληφθούν  για  το  2017   και  το  2018   ζήτησαν   οι Ευρωπαίοι  τεχνοκράτες  της  ομάδας  εργασίας  της  Ευρωζώνης  (Euro  working  group)  από   την   Ελλάδα    πριν  πάρουν   απόφαση   να  ξεμπλοκάρουν   τα    βραχυπρόθεσμα   μέτρα  για  το  χρέος.

Οι  εκπρόσωποι  δύο χωρών,  της  Γερμανίας και της  Ολλανδίας επιφυλάχθηκαν να ρωτήσουν  τους ανωτέρους τους υπουργούς Οικονομικών αν μόνο οι εγγυήσεις αυτές είναι  αρκετές. Το γεγονός   αυτό  είχε  ως  αποτέλεσμα   να   μην  υπάρξει   κοινή  απόφαση  και  το  θέμα  να  παραπεμφθεί  σε  νέα  τηλεδιάσκεψη που θα γίνει αύριο το  απόγευμα.

Κατά  την  συνεδρίαση  που  ολοκληρώθηκε  αργά  το  απόγευμα  της  Τρίτης  οι  εκπρόσωποι   των  19    κρατών  συμφώνησαν  ότι  η επίπτωση του πακέτου των παροχών που προκάλεσε την αναστάτωση θα πρέπει να επανεξεταστεί όταν θα υπάρχουν στοιχεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού από   την Eurostat δηλαδή τον ερχόμενο Απρίλιο.

Κατά την συνεδρίαση παρουσιάστηκε η τελική έκθεση των θεσμών σχετικά με την συμβατότητα του πακέτου παροχών σε μικροσυνταξιούχους και ΦΠΑ που ψήφισε πριν λίγες μέρες η Βουλή με τους κανόνες που διέπουν το ελληνικό πρόγραμμα. Στην  έκθεση  τους  οι  εκπρόσωποι  των  ομάδων  που  παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα επαναλαμβάνουν τις ανησυχίες τους τις ανησυχίες τους για την επίτευξη του στόχου του τρέχοντος έτους αμφιβάλλοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μετά την υλοποίηση των παροχών θα είναι 0,75% του ΑΕΠ όπως ισχυρίζεται η Ελληνική πλευρά.

Ως νέα στοιχείο παραδέχονται ότι η πρόθεση της Ελληνική Κυβέρνηση για την διανομή μέρους της υπερβάσης του πλεονάσματος είχε συζητηθεί αλλά η πρόταση των δανειστών ήταν τα χρήματα να δοθούν για την απονομή συντάξεων που καθυστερούν ή και μέρος τους να κρατηθούν ως ένα περιθώριο ασφαλείας για μελλοντικές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Μετά και τις περαιτέρω εξηγήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και έγινε η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων δεν υπήρξε ομοφωνία σχετικά με τα απόμενα βήματα για τα μέτρα του χρέους . Το EWG αναμένεται να συνεδριάσει και αύριο για να δώσει λύση στο θέμα της Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν  ότι   από την  στιγμή που  θα  παρασχεθούν  οι   απαιτούμενες   εξηγήσεις είναι  βέβαιο  ότι  θα  έχουμε  «λευκό  καπνό»  για  τα  μέτρα  του  χρέους  και  τα  μέτρα  θα  αρχίσουν  να  εφαρμόζονται   άμεσα .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα