Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες βούλιαξαν μετά τις απειλές Τραμπ

default image

Η BMW υπενθύμισε τη σημαντική της παρουσία στις ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό εργοστάσιο του Σπάρτανμπουργκ είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει στον κόσμο

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, BMW, Daimler και Volkswagen για επιβολή συνοριακού φόρου ύψους 35% στα οχήματα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από το εξωτερικό, κυρίως από το Μεξικό.

Οι εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε εργοστασιακές μονάδες στο Μεξικό, όπου το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ. Στόχος τους να εξάγουν μικρότερα οχήματα στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με το BBC, αμέσως μετά τις προειδοποιήσεις η μετοχή της BMW υποχώρησε κατά 1,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, της Daimler (Mercedes Benz) κατά 1,6% και της Volkswagen κατά 1,8%.

Σημειώνεται πως οι Mercedes-Benz και BMW ήδη έχουν μεγάλα εργοστάσια στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζουν τα SUVs.

Θυμίζουμε πως σε συνέντευξή του στην Bild, ο Τραμπ επέκρινε έντονα τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διότι “δεν παράγουν περισσότερα οχήματα σε αμερικανικό έδαφος”.

“Αν θέλεις να κατασκευάζεις αυτοκίνητα στον κόσμο, τότε σου εύχομαι τα καλύτερα. Μπορείς να κατασκευάζεις αυτοκίνητα για τις ΗΠΑ, όμως για κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ, θα πληρώνεις φόρο 35%”, είπε.

Ψύχραιμη αντίδραση Βερολίνου

Όπως άλλωστε γράφει η Deutsche Welle, αισθητή είναι η προσπάθεια της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να μη δώσει συνέχεια στις αιχμηρές δηλώσεις του νέου αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.

“Με ενδιαφέρον διάβασε η καγκελάριος τη συνέντευξή του” δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η στάση της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι γνωστές. “Περιμένουμε τώρα την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ,” πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, “και μετά θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε στενά” με τη νέα κυβέρνηση.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αντικαγκελάριος και προέδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ενώ “συνέστησε” σε όλους ηρεμία και να αποφεύγουν “βιαστικές” αντιδράσεις, ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι η Γερμανία “δεν είναι αδύναμη και υποδεέστερη”. Αναφορικά με την προειδοποίηση Τραμπ για δασμολογικές ποινές σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε περίπτωση που θα ενδύουν στο Μεξικό αντί στις ΗΠΑ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισήμανε ότι κατά αυτό τον τρόπο η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν πρόκειται να γίνει ισχυρότερη.

Από την πλευρά της η BMW δεν θέλησε να αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις του Τραμπ. Η κατασκευή του εργοστασίου στο Σαν Λουίς Ποτόσι “συνεχίζεται όπως προβλέπεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019”, περιορίστηκε να απαντήσει ένας εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παράλληλα η BMW υπενθύμισε τη σημαντική της παρουσία στις ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό εργοστάσιο του Σπάρτανμπουργκ είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει στον κόσμο.

“Είμαστε ένας εξαγωγέας προς τις ΗΠΑ, όπου παράγουμε και εξάγουμε περισσότερα αυτοκίνητα από όσα πουλάμε στη χώρα, κάτι που είναι προφανώς καλό για την οικονομία της”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική αγορά είναι σαν “δεύτερο σπίτι” για τη BMW.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα