Οι μεγάλες χαμένες ενός Brexit

default image

Ποιες χώρες είναι οι πιο "εκτεθειμένες" στην περίπτωση ενός Brexit. Τι δείχνουν τα στοιχεία ανάλυσης του οίκου S&P Global ratings

Η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένες από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης S&P Global ratings.

Ο οίκος έχει δημιουργήσει έναν “δείκτη ευαισθησίας στο Brexit” (BSI) που βασίζεται σε διάφορες παραμέτρους, όπως είναι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα αυτή, οι οικονομικοί συντελεστές και οι μεταναστευτικές ροές. Ο δείκτης αυτός δεν αντικατοπτρίζει τον πιθανό αντίκτυπο του Brexit στην πολιτική σκηνή, ούτε στις χρηματαγορές. Δεν λαμβάνει επίσης υπόψη του τις συνέπειες για την αγορά συναλλάγματος.

“Η κοινή ιστορία και τα κοινά σύνορα της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλιο καθιστούν δυνατή τη σημαντική ροή εμπορευμάτων και υπηρεσιών, καθώς και τις σημαντικές μεταναστευτικές ροές, μεταξύ των δύο χωρών”, υπογραμμίζει ο S&P, υπενθυμίζοντας ότι το σύνολο των Ιρλανδών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που είναι εγκατεστημένοι στην Ιρλανδία αντιπροσωπεύει το 17,2% του πληθυσμού της Ιρλανδίας.

Ιδιαίτερα ευάλωτες μπορεί να αποδειχθούν επίσης άλλες μικρές χώρες που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Βρετανία, όπως η Μάλτα και η Κύπρος.

Η Ελβετία και το Βέλγιο κατατάσσονται στην 5η και την 6η θέση. Η Ελβετία θεωρείται ότι θα “εκτεθεί” στην περίπτωση ενός Brexit λόγω της έντονης δραστηριοποίησης του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα στο Λονδίνο.

Από τις 20 πιο ευάλωτες χώρες μόνο δύο, ο Καναδάς και η Ελβετία, δεν είναι μέλη της ΕΕ και από όλες μόνο ο Καναδάς δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή.

Την 7η θέση καταλαμβάνει η Ολλανδία και την 9η η Ισπανία. Η Γαλλία βρίσκεται στην 11η θέση, πίσω από τη Σουηδία και μπροστά από τη Γερμανία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα στην Ολλανδία, το ΑΕΠ της χώρας αυτή θα μειωνόταν κατά 1,2% (περίπου 10 δισεκ. ευρώ) μέχρι το 2030 στην περίπτωση ενός Brexit.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα