Οι τάσεις στο real estate κατοικιών στην ανατολική Αττική

Οι τάσεις στο real estate κατοικιών στην ανατολική Αττική

Η εικόνα των ανατολικών προαστίων της Αθήνας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτή ήταν η περιοχή με την μικρότερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων.

Τα ανατολικά προάστια της Αθήνας δεν αποτελούσαν πάντα πόλο έλξης για επενδύσεις σε δομές, κατοικίες και ενοικιάσεις ακινήτων καθώς παραδοσιακά υπήρξε μια περιοχή αραιοκατοικημένη με δυσκολότερη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας από άλλα προάστια.

Η εικόνα ωστόσο της περιοχής έχει αλλάξει ριζικά μετά από επενδυτικές επιλογές των διαδοχικών κυβερνήσεων της χώρας οι οποίες αναβάθμισαν με μεγάλα έργα την ευρύτερη περιοχή των ανατολικών προαστίων των Αθηνών.

Το σημαντικότατο έργο του διεθνούς αερολιμένα των Σπάτων ήρθε να ανεβάσει τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή όπως έκανε και η δημιουργία της Αττικής Οδού και η επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως του Προαστιακού και του Μετρό.

Οι επενδύσεις αυτές σε συνδυασμό με την εγγύτητα των περιοχών αυτών με μια ελκυστική παραθαλάσσια ζώνη αλλά πλέον και με την κεντρική Αθήνα έδωσαν ουσιαστική ώθηση σε επενδύσεις που αφορούν κατοικίες ιδιοχρησίας αλλά και προς ενοικίαση.

Ωστόσο μετά από μια μακροχρόνια οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα και την υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών που βιώνει ακόμα, η αγορά ακινήτων επηρεάστηκε και αυτή σε ένα βαθμό από τις δυσκολίες των παγκόσμιων συνθηκών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ζήτηση για ακίνητα στα προάστια δεν συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο κάποιες περιοχές δέχθηκαν μεγαλύτερα πλήγματα από άλλες. Χαρακτηριστικά, περιοχές των ανατολικών προαστίων όπως για παράδειγμα η περιοχή του Μαρκόπουλου αλλά και άλλες σημείωσαν πτώση στις τιμές πώλησης κατά τη διάρκεια του 2020 σε αντίθεση με την πλειοψηφία των περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που ακολούθησαν ανοδική τάση.

Κατά την περίοδο της μερικής ανάκαμψης της οικονομίας τη χρονιά του 2021 η περιοχή των ανατολικών προαστίων ήταν η περιοχή με την μικρότερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων. Συγκεκριμένα για την ενοικίαση οι τιμές σημείωσαν αύξηση κατά 4,1% ενώ οι τιμές πώλησης σημείωσαν αύξηση κατά 4,2%.

Σε περιοχές των ανατολικών προαστίων όπως στην περιοχή της Παιανίας η τιμή ενοικίασης κατοικίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 βρισκόταν στα 6,9 ευρώ ανά τ.μ. ενώ για την περιοχή του Μαρκόπουλου η τιμή ενοικίασης ανά τ.μ. άγγιζε τα 7,3.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία από ιστοσελίδες ενοικιάσεων και πωλήσεων ακινήτων όπως ο spitogatos παρουσιάζουν για τα ανατολικά προάστια μια άνοδο στις πωλήσεις των ακινήτων κατοικίας το 2020 και το 2021 ενώ ως προς τις μηνιαίες μεταβολές στις πωλήσεις καταγράφεται μια σταθερή ελαφρώς ανοδική πορεία στις πωλήσεις μετά τον Μάρτιο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο του Δ’ τριμήνου του 2021, αν και σε μικρότερα ποσοστά από άλλες περιοχές και προάστια των Αθηνών, τα ανατολικά προάστια σημείωσαν και αυτά αξιοσημείωτη αύξηση της μέσης τιμής προσφοράς των κατοικιών προς πώληση με τις τιμές να κυμαίνονται στα 1.650 €/τ.μ σε σχέση με το 2020 όταν την ίδια περίοδο οι τιμές κυμαίνονταν στα 1.554 €/τ.μ το οποίο μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξεως του 6,20%.

Καθώς η πανδημία σταδιακά υποχωρεί και πολλά έργα υποδομών συνεχίζουν να υλοποιούνται σε όλη την Αττική, μελέτες εταιρειών real estate εκτιμούν ότι οι τιμές πώλησης ακινήτων αλλά και ενοικίασης σε προάστια της Αθήνας και κατ’ επέκταση και των ανατολικών προαστίων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ρόλο σε αυτό θα παίξει και η σημαντική αύξηση του δανεισμού των τραπεζών αλλά και η αποταμίευση στην οποία οδηγήθηκαν αρκετοί πολίτες κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα