Οι θεσμοί ανοίγουν τα χαρτιά τους για την Ελλάδα

Οι θεσμοί ανοίγουν τα χαρτιά τους για την Ελλάδα
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ Eurokinissi

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετρά μόλις μια εβδομάδα ο χρόνος πιέζει ήδη ασφυκτικά καθώς οι θεσμοί θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα της πορείας των δημόσιων στόχων. Στο "μικροσκόπιο" το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τον απολογισμό ενός χρόνου εκτός μνημονίων, αλλά εντός ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα κάνουν δημόσια σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Στην Ελλάδα εκτός από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είδε χθες τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και θα δει σήμερα και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι και ο υφιστάμενος του επικεφαλής της ομάδας του Μηχανισμού για την Ελλάδα κ. Νικόλα Τζιαμαριόλι.

Παρόντες θα είναι και ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδας κ. Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος θα δει τον υπουργό Οικονομικών στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist (που έδωσε και την ευκαιρία μιας άτυπης, πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης).

Οι εκπρόσωποι των δύο ευρωπαϊκών θεσμών, θα ασχοληθούν ιδιαίτερα και με τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα είναι στην ουσία το πρώτο δείγμα οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ Πίτερ Ντόλμαν είδε και αυτός από χθες τον υπουργό έχοντας την δική του ατζέντα: Την εξάμηνη αξιολόγηση της Ελλάδας που θα πρέπει να κάνει το Ταμείο ως συνεργάτης του ESM.

Η αξιολόγηση θα έπρεπε να γίνει κανονικά τον Ιούνιο αλλά αναβλήθηκε λόγω των πρόωρων εθνικών εκλογών. Ατύπως ο κ. Ντόλμαν έρχεται για να διαγνώσει και τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους έστω των ακριβών δανείων προς την Ελλάδα (περίπου 9,3 δισ.) διαδικασία που είχε ξεκινήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση.

 Σε ένα από τα πάνελ, θα συναντηθούν ο πρόεδρος της άτυπης ομάδας εργασίας του Eurogroup κ. Χανς Φαλιμπρίφ και ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης. Ο στόχος θα είναι να γίνει ίσως για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο συνέδριο μια παρουσίαση τη δραστηριότητας του άτυπου οργάνου που ουσιαστικά προετοιμάζει τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

 Για τη νέα κυβέρνηση, η σειρά αυτή των συναντήσεων και επαφών, οι οποίες ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες και θα κορυφωθούν σήμερα, θα είναι μια πρόβα πριν από την τέταρτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει από τις 13 Σεπτεμβρίου. Τότε σε ένα άτυπο Eurogroup που θα γίνει στην Φινλανδία θα ανοίξει ο “φάκελος” Ελλάδα σε ότι αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και στις καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις. Από εκεί και πέρα θα έχουμε την επίσημη κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα και την επόμενη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. 

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version