Οίκοι αξιολόγησης: Αμετάβλητη η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας – Τι βλέπουν Moody’s και DBRS Morningstar

Οίκοι αξιολόγησης: Αμετάβλητη η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας – Τι βλέπουν Moody’s και DBRS Morningstar
Moody's Shutterstock

Η χώρα παραμένει τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική με βάση τη Moody’s.

Στη βαθμίδα Ba3 διατηρεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και τις σταθερές προοπτικές.

Έτσι η χώρα παραμένει τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, η ανάκτηση της οποίας έχει προσδιοριστεί ως εθνικός στόχος για το 2023 από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, χθες, ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar επιβεβαίωσε το ΒΒ (High) με σταθερές προοπτικές για την Ελλάδα, διατηρώντας τη χώρα μας ένα μόλις «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody’s

Σύμφωνα με τη Moody’s, η απόφαση να επιβεβαιωθούν οι αξιολογήσεις Ba3 της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές ισορροπεί τις βελτιώσεις στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, έναντι των επίμονων προκλήσεων εν μέσω ενός ολοένα και πιο δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι, οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, απελευθερώνοντας πόρους για δάνεια και στήριξη της οικονομίας.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει γρήγορα από το οικονομικό σοκ της πανδημίας, ενώ οι προοπτικές για αύξηση των επενδύσεων είναι θετικές, δεδομένων των ευρωπαϊκών κεφαλαίων αλλά και των άμεσων ξένων επενδύσεων που αναμένεται να εισρεύσουν, στηρίζοντας την οικονομία.

Ωστόσο, ελλοχεύει ένας υψηλός κίνδυνος μιας βαθιάς ύφεσης στην Ευρωζώνη, ο επίμονος πληθωρισμός, μια πιο παρατεταμένη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού, η αυστηρότερη παγκόσμια νομισματική πολιτική και η απόσυρση της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως τονίζεται επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι αγορές εργασίας μετά τις επικείμενες εκλογές, θα επιβάρυνε την οικονομία και θα επηρεάσει την αξιολόγηση της Moody’s για τη θεσμική δύναμη και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Επιπλέον, παρόλο που η Moody’s αναμένει ισχυρή ανάπτυξη και ένα φθίνον πρωτογενές έλλειμμα, με το δημόσιο χρέος να μειώνεται κάτω από το 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως μέχρι εκείνο το σημείο και η βιωσιμότητα του χρέους της εξαρτάται από την υποστήριξη από τους επίσημους πιστωτές. Ως αποτέλεσμα, τυχόν μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρης επιστροφή αγοράς εξαρτώνται από τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης από την κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.

H DBRS

Την ίδια ώρα ο οίκος DBRS εκτιμά ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών μεγεθών της, καθώς και του χρέους της, παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 θα στηρίξει φέτος την οικονομία, σύμφωνα με την DBRS, παρότι η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά γεγονότα έχει αυξηθεί.

Με βάση τον οίκο αξιολόγησης οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή αποκοπή από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Παρά τη φθίνουσα εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μέτρια εκτεθειμένη στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική επιτείνει τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό πάνω από το 4%, αφού είχαν αγγίξει ιστορικά χαμηλά. Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το ευνοϊκό προφίλ χρέους της Ελλάδας, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα και η στήριξη της ΕΚΤ σε μια κατάσταση διαταραχής της αγοράς, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των κινδύνων.

Επιπλέον, η χώρα πρόκειται να λάβει περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων από το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ επόμενης γενιάς και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τα επόμενα χρόνια. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας (Ελλάδα 2.0) αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που εάν εφαρμοστούν θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις χωρίς αποκλεισμούς, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ. Αντίθετα, οι αξιολογήσεις συγκρατούνται από τις οικονομικά ζητήματα που κληρονόμησε η Ελλάδα από την παρατεταμένη κρίση, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και τα ακόμη υψηλά κόκκινα δάνεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα