Οικονομική κρίση και έγκλημα: μύθος ή πραγματικότητα;

Οικονομική κρίση και έγκλημα: μύθος ή πραγματικότητα;
THIS PHOTOGRAPH IS PROTECTED BY UNITED STATES COPYRIGHT LAW AND MAY NOT BE REPRODUCED, DISTRIBUTED, TRANSMITTED, DISPLAYED, PUBLISHED OR BROADCAST WITHOUT THE PRIOR WRITTEN PERMISSION OF THE COPYRIGHT OWNER. LICENSING REQUESTS SHOULD BE SENT TO PHOTOSALES@NYTIMES.COM.

Διφορούμενες οι απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της εγκληματικότητας στην δύσκολη εποχή που διανύουμε.Άραγε ισχύει τελικά η γνωστή σε όλους μας θεωρία «Η φτώχεια φέρνει έγκλημα»;

Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος "Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling" πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια

*Της Μάγδας Τσόλκα

Η εξέλιξη της εγκληματικότητας στα χρόνια της κρίσης έχει απασχολήσει τους επιστήμονες και αποτελεί απαιτητικό αντικείμενο έρευνας. Η εγκληματικότητα όπως γίνεται αντιληπτό είναι μια σύνθετη μελέτη και για αυτόν τον λόγο διίστανται οι απόψεις κατά πόσο έχει αυξηθεί στην εποχή μας.Ωστόσο το ορθότερο είναι ότι μερικά εγκλήματα έχουν αυξηθεί ενώ άλλα όχι.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας και εγκληματολογικές έρευνες τα τελευταία χρόνια όσο και αν φαίνεται παράδοξο,οι δείκτες δείχνουν μείωση της βαριάς εγκληματικότητας τουλάχιστον κατά 30% από το 2010 μέχρι το 2015 ενώ αύξηση εμφανίζεται μόνο στα «εγκλήματα του δρόμου» όπως αρπαγές μικροαντικειμένων και μικροποσών.Συγκεκριμένα το 2015 καταγράφεται αύξηση τουλάχιστον 25% σε σχέση με το 2014 όσον αφορά μικροαδικήματα ενώ σημαντική μείωση στις ληστείες τραπεζών σε ποσοστό περίπου 80%.

Με μια ματιά παρατηρούμε ότι αυτό που φαίνεται παράδοξο τελικά δεν είναι.Σύμφωνα με εγκληματολόγους σε περίοδο οικονομικής κρίσης το οργανωμένο έγκλημα έχει περιοριστεί λόγω της συρρίκνωσης του μαύρου χρήματος και επομένως εκλίπει το κίνητρο  να πραγματοποιηθεί ένα έγκλημα υψηλού ρίσκου.Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι η στροφή σε «εγκλήματα του δρόμου» που αποτελούν εγκλήματα χαμηλότερου ρίσκου όπως μικροκλοπές σε δημόσιους χώρους,στα μέσα μαζικής μεταφοράς,σε περίπτερα και σε περιφεριακά καταστήματα.

Για παράδειγμα όσον αφορά την διάρρηξη που αποτελεί σοβαρό έγκλημα,εφόσον λόγω της κρίσης εκλίπουν τα χρήματα από τα σπίτια ο κακοποιός δεν έχει το κίνητρο να πάρει το ρίσκο αυτό και να πραγματοποιήσει το έγκλημα.Επιπλέον όπως αναφέρεται παραπάνω οι ληστείες τραπεζών έχουν μειωθεί σε ποσοστό 80% γεγονός που επιβεβαιώνει ότι εκλίπει το κίνητρο λόγω συρρίκνωσης του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και στα δρακόντεια μέτρα που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες εγκληματικότητας που αφορούν τα εγκλήματα χαμηλού ρίσκου δεν είναι πάντοτε ακριβείς καθώς το θύμα δεν απευθύνεται στην αστυνομία τις περισσότερες φορές για διάφορους λόγους και σαφώς πολλά παρόμοια εγκλήματα δεν καταγράφονται.

SHARE: