Ολική επαναφορά για χρέος και αξιολόγηση

Ολική επαναφορά για χρέος και αξιολόγηση
Η σημαία της ΕΕ ανεμίζει στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες SOOC

"Πυκνώνουν" οι επαφές και οι αποφάσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αμέσως μετά το Πάσχα - Εν αναμονή και της απόφασης του ΔΝΤ για την Ελλάδα εν όψει της εαρινής συνόδου

Ολική επανεκκίνηση για χρέος και αξιολόγηση θα έχουμε αμέσως μετά το Πάσχα καθώς ο χρόνος από την επόμενη Πέμπτη 12 του μήνα και μετά θα είναι εξαιρετικά «πυκνός» για το ελληνικό θέμα.

Την επόμενη Πέμπτη στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης θα ακουστεί για πρώτη φορά επίσημα η θέση της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους . Μέσω του τύπου η Γερμανική πλευρά εμφανίζεται σύμφωνη σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους αλλά κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της για το καθεστώς που θα θελήσει να επιβάλλει για την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος.

Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στην ομάδα εργασίας της Ευρωομάδας ειδικά για το ελληνικό χρέος θα παρουσιάσει το βασικό και τα εναλλακτικά σενάρια ελάφρυνσης καθώς επίσης και την σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη σύμφωνα όμως με την μέθοδο του ESM και όχι την – πιο χαλαρή – Γαλλική πρόταση που βρίσκει σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έρχονται αλλαγές σε ενέργεια και ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα βέβαια οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα κάνουν και μια αποτίμηση της έως τώρα πορείας της τέταρτης αξιολόγησης η οποία συνεχίζεται εξ αποστάσεως. Δεν αποκλείεται μάλιστα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να γίνει μια νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ώστε να εξεταστεί η πορεία και οι εναλλακτικές σε δύσκολα θέματα όπου υπάρχει εκτίμηση ότι θα υπάρξει καθυστέρηση.

Μετά την συμφωνία που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα για τα θέματα της ενέργειας η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πώληση των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ πλέον στο τραπέζι θα μπουν θέματα όπως οι νέες αντικειμενικές τιμές και η αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ οι αλλαγές στο δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις όπου επίσης θα πρέπει να να βρεθεί λύση και μάλιστα σύντομα.

Εν αναμονή της Eurostat

Από εκεί και πέρα η ατζέντα της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι πολύ πυκνή, αφού λίγο μετά τα μέσα του μήνα τα αποτελέσματα της Eurostat για το κλείσιμο του 2017 τα οποία αναμένονται από τώρα πολύ ευνοϊκά, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου ξεπέρασε κατά πολύ το 3,5% του ΑΕΠ, ήταν δηλαδή υπερδιπλάσιο από το στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός αυτό να ενεργήσει θετικά στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, κάνοντας το Ταμείο να υποχωρήσει από την εμμονή του για ταυτόχρονη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου το 2019 . Μάλιστα υπάρχει και μια απατηλή προσδοκία ότι λόγω των επιδόσεων της Ελλάδα μπορεί να γίνει δεκτό από τους δανειστές τα μέτρα του 2019 και του 2020 να αναβληθούν για αργότερα .

Σε κάθε περίπτωση κατά τις μέρες της συνόδου (από τις 20 έως και τις 22 Μαΐου) το Ταμείο θα πρέπει μετά από μια μεγάλη περίοδο αναμονής να ανοίξει χαρτιά του για την Ελλάδα. Καταλύτης θα είναι ο βαθμός αποδοχής που θα έχει λύση για το χρέος που θα υποστηριχθεί από τους Ευρωπαίους δανειστές και θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι τα μεσοπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Με τα αποτελέσματα των συνομιλιών κορυφής ανά χείρας οι Ευρωπαίοι υπουργού οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν και θα συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας όπου θα συζητήσουν το πλαίσιο της συμφωνίας για το χρέος αλλά θα ανταλλάξουν απόψεις και για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα