Ντάισελμπλουμ: Οι ελληνικές προτάσεις έφτασαν αργά. Ανοιχτή η πόρτα να δεχθούν την πρόταση των θεσμών

Ντάισελμπλουμ: Οι ελληνικές προτάσεις έφτασαν αργά. Ανοιχτή η πόρτα να δεχθούν την πρόταση των θεσμών
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το Σάββατο η νέα συνεδρίαση. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών - ελληνικής κυβέρνησης για τις ελληνικές προτάσεις. Τι ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ για την πορεία των συζητήσεων

Προς την κατεύθυνση της σύγκλησης νέας συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο κινούνται τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, μετά την ολοκλήρωση χωρίς συμφωνία της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν επίσης, ότι το ευκταίο θα ήταν η συμφωνία αυτή να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων το ταχύτερο δυνατό, εντός των προσεχών ημερών.

Στην ανακοίνωσή του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε:

“Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις εντατικές διαπραγματεύσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση. Συμφωνήσαμε, ότι θα συνεχιστεί μία επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων, γιατί έφτασαν πολύ αργά σήμερα, μόλις πριν αρχίσει το Eurogroup. Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν, ότι μεταξύ αυτών και της Ελλάδας υπάρχει μεγάλο κενό σε αρκετά ζητήματα. Στο μεταξύ, η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για την ελληνική πλευρά, να δεχτεί την πρόταση των θεσμών”.

 

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης “τελείωσε για σήμερα. Οι θεσμοί και η Ελλάδα συνεχίζουν να εργάζονται. Το Eurogroup θα συνέλθει αργότερα, αλλά όχι σήμερα”, έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, στο Twitter.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Νωρίτερα σήμερα, οι δανειστές κατέθεσαν τις νέες προτάσεις – απαιτήσεις τους. Μεταξύ άλλων, ζητούν ΦΠΑ στο 23% για ξενοδοχεία και εστιατόρια από 1ης Ιουλίου. Στο 13% βασικά τρόφιμα και ενέργεια. Σύνταξη για όλους στα 67 μέχρι το 2022.

Βαρουφάκης: Κάποιοι συνάδελφοι επέκριναν την πρόταση των θεσμών

“Δυο έγγραφα πήγαν στο Eurogorup. Το ένα ήταν των θεσμών και ένα το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών που πήραμε αργά χτες το βραδύ”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας πως “έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα” και επισήμανε:

“Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, με στόχο τη σύγκλιση τόσο των κειμένων όσο και γενικότερα στο Eurogroup”.

ΔΝΤ: Η μη εξόφληση της δόσης στις 30 Ιουνίου δεν συνιστά χρεοκοπία

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεωκοπία (default) αλλά θέτει την χώρα στο καθεστώς των “ληξιπρόθεσμων οφειλών”, εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.

Υποστήριξε, ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μέρκελ: Μάλλον υπαναχωρούμε, παρά προοδεύουμε

“Δεν έχουμε επιτελέσει ακόμα την επαρκή πρόοδο. Νιώθω, πως σε αρκετά θέματα, μάλλον υπαναχωρούμε, παρά προοδεύουμε”, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος προσερχόμενη για της Σύνοδο Κορυφής., σημειώνοντας πως “η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους φορείς”.

Πιο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δηλώνοντας πως θα πρέπει οι θεσμοί και η Ελλάδα να δράσουν, για να βρεθεί λύση, το γρηγορότερο δυνατόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα