ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη “φωτιά” για πληθωρισμό και “φρένα” στην ανάπτυξη – Οι κίνδυνοι

ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη “φωτιά” για πληθωρισμό και “φρένα” στην ανάπτυξη – Οι κίνδυνοι
Στιγμιότυπο από λαϊκή αγορά Eurokinissi

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 2,8% και το 2023 με 2,5%, κυρίως λόγω της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (3,5% από 7,8% πέρσι και μόλις 1,4% το 2023).

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόμσια οικονομία με βάση την Έκθεση, που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο για την παγκόσμια οικονομία. Η σύγκρουση εμποδίζει τη μεταφορά βασικών τροφίμων και ενεργειακών προϊόντων, ανατροφοδοτώντας υψηλότερο πληθωρισμό παντού και απειλώντας κυρίως τις πιο αδύναμες χώρες. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά επειδή οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν τόσο γρήγορα, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα υψηλότερων τιμών ή ακόμα και ελλείψεων.


“Αν ο πόλεμος κλιμακωθεί ή παραταθεί, οι προοπτικές θα επιδεινωθούν, ειδικά για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα και την Ευρώπη”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης παγκοσμίως στο 3%, από 4,5% που προέβλεπε το Δεκέμβριο, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα “τρέξει” με ρυθμούς 9% κατά μέσο όρο, δηλαδή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η Ελλάδα

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα επιβαρυνθεί παρά τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις κρατικές ενισχύσεις σε νοικοκυριά- επιχειρήσεις και την αύξηση εξαγωγών- επενδύσεων.

Συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 2,8% και το 2023 με 2,5%, κυρίως λόγω της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (3,5% από 7,8% πέρσι και μόλις 1,4% το 2023).

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν γίνει πολύ πριν από τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ 3μηνο, που έδειξαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%.

Ο πληθωρισμός

Σε σχέση με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι θα φτάσει το επίπεδο του 8,8%, δηλαδή πάνω κι από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών, πριν “πέσει” στο 3,4% το 2023.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο ΟΟΣΑ εστιάζει στον πυρήνα του πληθωρισμού, που αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πλην ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνικών. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ “βλέπει” το δομικό πληθωρισμό να εκτινάσσεται φέτος στο 3,4% από -1,1% πέρσι και να διατηρείται στο 3,3% την επόμενη χρονιά.

Στοχευμένες δράσεις

Σε σχέση με τις προτάσεις δημοσιονομικής πολιτικής ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι υπερβάσεις εσόδων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αφενός για την επιστροφή σε δημοσιονομικά πλεονάσματα αφετέρου για να διασφαλιστεί η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών με στοχευμένα, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων τους και όχι με επιδοτήσεις τιμών, που θα αποδυνάμωναν τη δημοσιονομική αξιοπιστία.

Τα ρίσκα

Σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ αναφέρει:

  • Πρόσθετες διαταραχές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της χώρας- ειδικά αερίου, θα ενισχύσουν τις ήδη υψηλές τιμές στην Ενέργεια και θα καθυστερήσουν τη βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα, τις εξαγωγές, το ευ ζην εν γένει.
  • Μισθολογικές αυξήσεις πάνω από το αναμενόμενο, θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, θίγοντας τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και αδυνατίζοντας επενδύσεις- εξαγωγές.
  • Μια αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, θα μπορούσε να καθυστερήσεις τις δημόσιες επενδύσεις
  • Η επιδείνωση στην οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την εξυγίανση των τραπεζών, με τη δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα