ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη, ζητά ελάφρυνση του χρέους

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη, ζητά ελάφρυνση του χρέους

Ανάκαμψη της οικονομίας βλέπει ο ΟΟΣΑ με προϋποθέσεις την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μια καλή συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους

Ανάπτυξη  για το 2017  και  2018 και επιστροφή των επενδύσεων μετά από μια εκτεταμένη περίοδο κρίσης διαπιστώνει για την ελληνική οικονομία η έκθεση της ΟΟΣΑ για όλα τα κράτη μέλη του.

Στην έκθεση σημειώνεται η σταθεροποίηση της οικονομία το 2016 με την επίτευξη πλεονάσματος και την σταδιακή ανάκαμψη η οποία όπως τονίζεται θα έχει πιο θετική συνέχεια αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μέσα από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Στις προβλέψεις του ΟΟΣΑ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η οικονομίας θα πετύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και για το 2017 και για το 2018 . Χαμηλώνει όμως – όπως συνηθίζει – το πήχη για φέτος στο 1,1% του ΑΕΠ ( έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ ) για φέτος κ ενώ είναι οριακά πιο αισιόδοξος για το 2018 προβλέποντας ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ για το 2018 έναντι 2,4% που έχει θέσει ως στόχο το ΥΠΟΙΚ.

Η οικονομική μεγέθυνση σύμφωνα με τον Οργανισμό θα προέλθει από την αύξηση επενδύσεων εξαγωγών και ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ειδικότερα προβλέπει:

-Αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται να αυξηθούν για φέτος κατά 7, 7% φέτος και 5,3% το 2018

Αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών 7,1% του 2017 και 4,5% του ΑΕΠ το 2018 .

Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και 25% το 2018

Στο σχόλιο του η έκθεση του Οργανισμού τονίζει ότι η ελληνική οικονομία πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ το 2016 έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ . Με τον τρόπο και με τις αλλαγές που έγιναν στο φόρο εισοδήματος και την περικοπή των δ απανών για συντάξεις όπως τονίζεται τονίζεται ότι δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος για την ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων και την ενίσχυση των εργαλείων κοινωνικής πρόνοιας .

Ζητά ελάφρυνση του χρέους

Το ύψος του δημοσίου χρέους σημειώνεται ότι μετά την κορύφωση του το 2016 όταν έφτασε ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 183,01 αναμένεται να υποχωρήσει στο 178.4% φέτος και το 174.1% του ΑΕΠ το 2018 . Τονίζεται πάντως ότι το ύψος του δημοσίου χρ΄ςους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλό και άρα η χώρα είναι ευάλωτη σε διεθνείς οικονομικές διακυμάνσεις και χρειάζεται να αποφασιστούν μέτρα για την μόνη ελάφρυνση του δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών.

Προσοχή σε “κόκκινα” δάνεια

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι παρά τις διαδοχικές χαλαρώσεις στους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων η ρευστότητα στην ελληνική οικονομίας παραμένει περιορισμένη . Ως λύση προτείνεται η ταχεία εκκαθάριση του υψηλού υπολοίπων των κόκκινων δανείων ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να προχορήσουν σε νέες χορηγήσεις προς την πραγματική οικονομία . Συνέχιση της ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων

Όπως τονίζεται στο τμήμα της έκθεσης για την Ελλάδα η πρόοδος της οικονομίας θα προέλθει από την συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων Καθυστέρηση των αλλαγών στην οικονομία και στην επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους και χειροτέρευση του διεθνούς οικονομικού υπερβάλλοντος ένταση με τα γειτονικά κράτη και νέα έξαρση του προσφυγικού σημειώνεται ότι θα αυξήσουν τους κινδύνους για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα