Παπαδημητρίου: Όχι σε νέα μέτρα μέτρα που αφορούν περίοδο μετά από δυο χρόνια

Παπαδημητρίου: Όχι σε νέα μέτρα μέτρα που αφορούν περίοδο μετά από δυο χρόνια
Εκδήλωση "The World in 2017 Gala Dinner" του περιοδικού Economist, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στο μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και στην προϋπόθεση να ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση με όρους οικονομικής, όσο και κοινωνικής βιωσιμότητας αναφέρθηκε ο υπουργός από το βήμα του Economist

«Δεν μπορούν να ψηφιστούν μέτρα που αφορούν περίοδο μετά από δυο χρόνια τα οποία, μάλιστα, βασίζονται σε εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ, ειδικά όταν το ταμείο στις προβλέψεις του αποδείχτηκε εντελώς λάθος» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο διαλόγου που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση “The World in 2017 Gala Dinner” του περιοδικού Economist.

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είναι ο ίδιος επενδυτής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό το θέμα του Ελληνικού έχει “κολλήσει” σε θέματα δασολογίου. Αλλά, όπως είπε, είναι αισιόδοξος για την προώθηση του σχεδίου. Μάλιστα σημείωσε ότι θα έχει συναντήσεις, γι΄αυτό το θέμα. με υψηλόβαθμα στελέχη της Lamda.

Στην ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Αμερική τόνισε ότι κάποιες πτυχές της πολιτικής Τραμπ μπορεί να αποδειχτούν θετικές όπως η επένδυση σε δημόσια έργα ή η αύξηση των ημερομισθίων με τη στήριξη της εργασίας ενώ η ενδεχόμενη αύξηση των μισθών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση εισαγωγών από όπου μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως είπε «η κρισιμότητα των καιρών επιβάλλει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με όρους όχι μόνον ‬οικονομικής‭ ‬‬αλλά‭ ‬‬και κοινωνικής‭ ‬‬βιωσιμότητας» και αυτό γιατί η Ελλάδα «δεν ‬αντέχει‭ ‬άλλες‭ ‬καθυστερήσεις, παλινδρομήσεις και περιπέτειες, η δε Ευρώπη έχει ανάγκη να συσφίξει τις γραμμές της, και να‭ ‬προχωρήσει‭ ‬‬στην‭ ‬‬ολοκλήρωσή‭ ‬της,‭ ‬αποφεύγοντας‭ ‬μία‭ ‬‬νέα‭, διαλυτική‭ ‬‬αυτή‭ τη‭ ‬φορά συστημική κρίση».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητρίου «χρειάζεται να ανακτηθεί συγχρόνως η χαμένη εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις στη βάση της υπευθυνότητας ενός έκαστου, και της αναγνώρισης της προόδου που έχει συντελεστεί στην οικονομία» και πρόσθεσε: «Ζούμε σε μία εποχή συνεχών και απρόβλεπτων αλλαγών. Μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας, με αναπτυξιακές προκλήσεις, γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες. Παρά την αισιοδοξία των αγορών, η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμη οριστικά ξεπεράσει τις συνθήκες της υπερχρέωσης, των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας. Συγχρόνως, έχει γίνει πιο ευάλωτη στις σειρήνες του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του προστατευτισμού».

«Μέσα σε αυτό το ασταθές και αβέβαιο κλίμα, και με την Ευρώπη να δοκιμάζεται σκληρά από φυγόκεντρες τάσεις, η Ελλάδα επιχειρεί να εξέλθει από την μακρόχρονη κρίση της και να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» ανέφερε. Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου, παρέθεσε μία σειρά από δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία, όπως τόνισε, πιστοποιούν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Τα στοιχεία αυτά είναι:

‭- Η ετήσια αύξηση 1,8% του πραγματικού ΑΕΠ. ‬

– Η αύξηση του όγκου των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου 12.6%‬ αντίστοιχα.

‭- Η ετήσια επέκταση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών 10,2% με ρεκόρ αφίξεων ‬30 εκατομμυρίων στον τουρισμό το 2016.

‭- Η ετήσια αύξηση 5,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης και η διακοπή του ‬ αποπληθωρισμού τον Δεκέμβριο.

‭- Ο τριπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων την περίοδο Ιανουαρίου-‬ Οκτωβρίου 2016 και η κορύφωση του ενδιαφέροντος για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις. ‭

– Η αύξηση της απασχόλησης κατά 232.000 άτομα από το 1‬ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο‭ ‬τρίμηνο ‬του ‬2016 ‬και‭ ‬η‭ αντίστοιχη‭ ‬μείωση‭ ‬του‭ ‬ποσοστού‭ ‬ανεργίας‭ ‬‬κατά‭ ‬4 ποσοστιαίες μονάδες από 26,6% σε 22,6%. ‭- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κόστους της εργασίας κατά 24% έναντι 37‬ χωρών την περίοδο 2009-2015.

‭- Ο υπερδιπλασιασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού‬ το 2016. ‭

– Ακόμη, η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 2,3% στο 11μηνο 2016,‬ έναντι μόλις 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015. ‭

– Τέλος, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η μείωση των‬ NPL’s και μία μικρή επιστροφή καταθέσεων που οδήγησε στην αναβάθμιση τους από τη Moody’s και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα