P. Watsa: Ανησυχούμε για κλιμάκωση κινδύνων διεθνώς- Στηρίζουμε ελληνικές επιλογές μας

May 25 2007 Toronto: Prem Watsa, chairman of Fairfax Financial holdings Ltd. speaking at a Toronto Board of Trade luncheon Friday at Noon hour. (Photo by David Cooper/Toronto Star via Getty Images)
May 25 2007 Toronto: Prem Watsa, chairman of Fairfax Financial holdings Ltd. speaking at a Toronto Board of Trade luncheon Friday at Noon hour. (Photo by David Cooper/Toronto Star via Getty Images) TORONTO STAR VIA GETTY IMAGES

Φόβοι για κλιμάκωση της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων, της αγοράς κατοικίας του Καναδά και της πολιτικής στην Κίνα,εκφράζει σε επιστολή του προς μετόχους, ο επικεφαλής ττης Fairfax, κ. Ρ. Watsa. Στον αντίποδα των επενδύσεων του σε Ελλάδα, παραμένει παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις, αισιόδοξος. Ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση της Euroban και τις άλλες ελληνικές συμμετοχές

Παρά την “πικρή” γεύση της λογιστικής αποτίμησης και της απόδοσης της μετοχής της Εurobank, η Fairfax -   ο βασικός της μέτοχος που με την επενδυτική του στήριξη την ανακεφαλαιοποίησε και της έδωσε την αυτονομία της – εξακολουθεί και πιστεύει την επιλογή του.

Αισιόδοξος ο επικεφαλής της Fairfax Financial,  κ. Prem Watsa, δεν κρύβει την εμπιστοσύνη του στο νέο διοικητικό σχήμα της Τραπεζας και δηλώνει χαρακτηριστικά : “Η ώρα μας θα έρθει στην Ελλάδα!».

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην ελληνική τράπεζα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax τονίζει - όπως μεταδίδει το Business News Network- στην τελευταία επιστολή του προς τους μετόχους τα εξής:

“Συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη διοικητική ομάδα της Eurobank, με τον Φωκίωνα Καραβία ως CEO και τον Νίκο Καραμούζη ως πρόεδρο.

Οι άλλες ελληνικές επενδύσεις μας -η Grivalia με επικεφαλής τον Γιώργο Χρυσικό, η Praktiker Ελλάδας με επικεφαλής τον Ιωάννη Σελαλμαζίδη και η Μυτιληναίος με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μυτιληναίο- συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά, σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τον Wade Burton, μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής μας, να ηγείται των ελληνικών επενδύσεών μας. Ο Brad Martin, ο οποίος βρίσκεται και στο ΔΣ της Eurobank, τον στήριξε πολύ. Η ώρα μας θα έρθει στην Ελλάδα!».

Ειδικότερα για την Ελλάδα και τη Eurobank, διευκρινίζει τα εξής: «Το 2015 ήταν πολύ ταραχώδες για την Ελλάδα, καθώς η χώρα πέρασε από ένα δημοψήφισμα, της επιβλήθηκαν capital controls στο τραπεζικό της σύστημα, διενήργησε νέες εκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα μια κυβέρνηση πλειοψηφίας από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή μετανάστευση προσφύγων από τη Συρία.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας διόρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πρόσφατα, πήγα με δέκα θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα για ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις σ' αυτή τη ζωή, μας φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν απορρίψει ξεκάθαρα την έξοδο από το ευρώ (την επιστροφή στη δραχμή) και εφαρμόζουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η τρόικα. Παρά της τεράστιες αβεβαιότητες στην Ελλάδα το 2015,  η οικονομία παρέμεινε αμετάβλητη και η ανεργία υποχώρησε από το 27,9% το 2013 στο 24,6%. Η κατασκευή κατοικιών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90% από την «κορυφή» της, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 75% από την «κορυφή».

Η οικονομία της Ελλάδας έχει «πιάσει πάτο» και δεδομένης κάποιας σταθερότητας στο πολιτικό περιβάλλον, θα πρέπει να ανακάμψει ισχυρά, όπως η Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το σκηνικό, βιώσαμε μία από τις μεγαλύτερες λογιστικές απώλειες στην ιστορία μας στα holdings μας στην Eurobank. Όπως αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση του περασμένου έτους, το 2014, ως μέρος μιας μεγάλης ομάδας θεσμικών επενδυτών που επένδυσε 2,9 δισ. ευρώ για να μπορέσει η Eurobank να περάσει επιτυχώς τα stress tests της ΕΚΤ, επενδύσαμε 400 εκατ. ευρώ στα 31 ευρώ ανά μετοχή στη Eurobank. Με τις αβεβαιότητες του 2015 που αναφέρθηκαν παραπάνω και τα τραπεζικά capital controls, η ΕΚΤ επέβαλε ένα ακόμα πολύ αυστηρό stress test στις ελληνικές τράπεζες, που είχε ως αποτέλεσμα μια επιπλέον αύξηση κεφαλαίου 2,039 δισ. ευρώ στο 1 σεντ ανά μετοχή -ναι, καλά ακούσατε, 1 σεντ! Στην τιμή αυτή, μετά την έκδοση, η Eurobank πωλούνταν στο 39% της λογιστικής αξίας και 3,1 φορές τα ομαλοποιημένα κέρδη. Επενδύσαμε 350 εκατ. ευρώ προς μέσο συνολικό κόστος ανά μετοχή 2,2 σεντς έναντι λογιστικής αξίας 2,5 ευρώ ανά μετοχή και ομαλοποιημένου P/E 6,9 φορές.

Μετά από ένα reverse split 100 προς 1, η Eurobank άρχισε να διαπραγματεύεται στο 1 ευρώ ανά μετοχή. Στις αρχές του 2016, η Eurobank, ακολουθώντας τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, υποχώρησε στα 30 σεντς ανά μετοχή, ενώ τώρα διαπραγματεύεται περίπου στα 77 σεντς ανά μετοχή. Απίστευτο! Και λένε πως οι αγορές είναι αποτελεσματικές! “

Στο πλαίσιο της επιστολής του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial, Prem Watsa, εφιστά την προσοχή στους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν φέτος να κλιμακωθούν και οι οποίοι κυμαίνονται από τη «βουτιά» στις τιμές των εμπορευμάτων, μέχρι την αγορά κατοικίας του Καναδά και τις αποφάσεις πολιτικής στην Κίνα.

Σημειώνεται πάντως ότι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της η Fairfax ανέφερε πως η έκθεσή της σε μετοχές είναι πλήρως καλυμμένη από κινδύνους.

Ενώ ο  κ. Watsa ανέφερε στην επιστολή του προς τους μετόχους πως η στρατηγική hedging δεν απέφερε πάντα θετικά αποτελέσματα, ωστόσο τόνισε πως υπάρχει σημαντική διάσταση μεταξύ των επιδόσεων της αγοράς και των οικονομικών θεμελιωδών.

Επεσήμανε επίσης τις διψήφιες πτώσεις στις τιμές εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός, από την «κορυφή» του 2011, ενώ προειδοποίησε και για τις τιμές των κατοικιών στον Καναδά.

Σε ότι αφορά τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία αναζητούν αποδόσεις μέσω επενδύσεων σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών, τα χαρακτήρισε «μια ακόμα βόμβα που περιμένει να εκραγεί», ενώ προειδοποίησε και για τη στροφή προς τις μετοχές που διανέμουν μερίσματα για εξασφάλιση εισοδήματος.

Και όπως καταλήγει, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι μετοχές που πληρώνουν καλά μερίσματα μπορεί να αποτελέσουν μια ελκυστική εναλλακτική έναντι των μειωμένων αποδόσεων των ομολόγων, ωστόσο, ακόμα και οι μετοχές των blue chips δεν είναι πάντα σταθερές. «Αυτό που συμβαίνει με αυτά τα χαμηλά επιτόκια είναι ότι ο κόσμος ψάχνει για αποδόσεις και παίρνει ρίσκα που ίσως δεν κατανοεί.

Η ανησυχία του κ. Watsa έγκειται στο ότι η πτώση της αγοράς θα μπορούσε να μιμηθεί την κατάρρευση του 1929, όταν ο Dow Jones χρειάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά του. Και, σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ως επί το πλείστον «ξεμείνει από πυρομαχικά».

SHARE: