Θρίλερ με το ελληνικό “κούρεμα”

Θρίλερ με το ελληνικό “κούρεμα”

"Οι συνομιλίες πάνε άσχημα" δήλωσε τραπεζική πηγή στο Reuters σχετικά με το PSI. Διαβάστε ποιοι ποντάρουν στην καταστροφή της Ελλάδας

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Παρά το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες, υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι “οι συνομιλίες πάνε άσχημα”.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, που επικαλείται και πάλι το Reuters, οι κυβερνήσεις εξετάζουν την αύξηση της δικής τους συνεισφοράς στο νέο πακέτο διάθεσης.

 

Το βέβαιο είναι ότι όσο αυξάνονται οι πιέσεις για μεγαλύτερο “κούρεμα”, τόσο πιο απρόθυμοι είναι οι ιδιώτες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες για το PSI.

Ποντάρουν στην ελληνική χρεοκοπία

Άρθρο με τίτλο “Τα Hedgefunds κάνουν ‘σπέκουλα’ με χρεοκοπία της Ελλάδας” του Spiegel Online αναφέρει ότι τα Hedgefunds επενδύουν μαζικά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και σε αντίστοιχα ασφάλιστρα κινδύνου, γιατί σε περίπτωση χρεοκοπίας θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Χωρίς παραίτηση των ιδιωτών επενδυτών από μέρος τουλάχιστον των απαιτήσεών τους, η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, δύσκολα μπορεί να σωθεί.

Βέβαια, οι κρίσιμες συνομιλίες με τους επενδυτές, όπως οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές, εξελίσσονται εποικοδομητικά, ωστόσο δεν είναι καθόλου πρόθυμοι όλοι οι ιδιώτες πιστωτές για μια οικειοθελή απομείωση του χρέους.

Πολλά Hedgefunds, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και ταυτόχρονα έχουν αγοράσει και τα ανάλογα ασφάλιστρα κινδύνου, “σπεκουλάροντας” σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

“Στο τέλος, θα είμαστε ευχαριστημένοι, αν συμμετάσχει (σ.σ. στο ‘κούρεμα’) περισσότερο από το 50% των πιστωτών”, είναι οι δηλώσεις τραπεζίτη που συμμετέχει στις συνομιλίες και παραθέτει το πρακτορείο Reuters.

Αντίθετα, κύκλοι της ΕΕ δήλωσαν ότι μια τέτοια εκτίμηση είναι υπερβολικά απαισιόδοξη και ότι τελικά η συμμετοχή δεν θα απέχει πολύ του 100% των πιστωτών.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία έχει την πλειοψηφία και έτσι πληρούται η προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες έκανε λόγο ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Τι θα γίνει αν δεν συμφωνήσουν

Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν όλοι οι πιστωτές να περικόψουν το χρέος από τα ελληνικά ομόλογα κατά 50%, τότε δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του αν τότε θα υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδοτική βοήθεια από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η συμφωνία θα έχει κατατεθεί στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για να τη συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής της 30ης Ιανουαρίου και τότε θα πρέπει να αποφασίσουν αν αποδέχονται μια συμμετοχή μικρότερη του 100%. Η Γερμανία και η Γαλλία, σημείωσε, συμμετέχουν στις συνομιλίες, όπως και η τρόικα.

Η καγκελάριος Μέρκελ άσκησε εκ νέου πιέσεις , δηλώνοντας ότι χωρίς απομείωση του χρέους δεν θα εκταμιευτούν νέα χρήματα. Μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας θα φανεί πόσοι πιστωτές πρόκειται να συμμετάσχουν. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί κάποιο κίνητρο στα Hedgefunds για να συμμετάσχουν στο “κούρεμα”, όπως αναφέρουν κύκλοι του κλάδου.

Αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι περίπου τα μισά από τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών, οι οποίοι δεν είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο “κούρεμα” βάσει μιας προηγούμενης συμφωνίας του IIF με την Ελλάδα για την απομείωση του χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα