Πάνω από 2 δισ. ευρώ δαπανούν οι τουρίστες 3ης ηλικίας στην Ελλάδα

Τουρισμός - Φωτό Αρχείου
Τουρισμός - Φωτό Αρχείου AP

Σημαντικά τα ευρήματα της μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), για άτομα ηλικίας (65+), που επισκέφθηκαν την Ελλάδα για διακοπές το 2016.

Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, διότι σε αυτό συνηγορούν όλα τα στοιχεία, ακόμα και τα πλέον πρόσφατα σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ που βασίζεται σε στοιχεία της IPK International, εταιρείας με εξειδίκευση στην έρευνα της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των τουριστών.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, η λεγόμενη “3η ηλικία”, η οποία μάλιστα ξοδεύει αρκετά χρήματα για τις διακοπές της, απαλλαγμένη ίσως από άλλα έξοδα.

Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ χρήσιμα για τις επιχειρήσεις αλλά και τον σχεδιασμό του Υπουργείου και τη στόχευση του ΕΟΤ σε χώρες από τις οποίες η Ελλάδα αντλεί πελατεία. Επίσης, σύμφωνα με το Στρατηγικό σχέδιο για τον Τουρισμό του ΣΕΤΕ, έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένες αγορές στις οποίες θα αναπτυχθεί ο ελληνικός τουρισμός.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού απαιτεί την σαφή απεικόνιση των χαρακτηριστικών του ελληνικού τουρισμού σήμερα, των αγορών στις οποίες στοχεύει και του προφίλ των τουριστών από τις αγορές αυτές είτε αυτές είναι προϊοντικές, είτε προσδιορίζονται γεωγραφικά, είτε με άλλο τρόπο (π.χ. ηλικία).

Για να πάμε στα στοιχεία, οι τουρίστες 3ης ηλικίας με προορισμό την Ελλάδα, πραγματοποίησαν 1,7 εκατ. ταξίδια (ποσοστό 6,1% επί του συνόλου των ταξιδιών στη χώρα με τη κρουαζιέρα) και 16,5 εκατ. διανυκτερεύσεις (ποσοστό 8,5% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων στη χώρα με τη κρουαζιέρα). Το 93% των επισκεπτών, το 93% των διανυκτερεύσεων και το 76% της δαπάνης προέρχονταν από ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το 7% των διανυκτερεύσεων και το 24% της δαπάνης από μη ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα αποτέλεσε τον 7ο δημοφιλέστερο προορισμό για τις ευρωπαϊκές αγορές και τον 10ο δημοφιλέστερο για τις μη ευρωπαϊκές, με μερίδια αγοράς 5% και 4% αντίστοιχα.

Οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές της Ελλάδας ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (404 χιλ.) η Γερμανία (336 χιλ.) και η Γαλλία (238 χιλ.). Στις εκτός Ευρώπης αγορές, οι ΗΠΑ καλύπτουν το 49% των μη ευρωπαϊκών ταξιδιών, το 58% των διανυκτερεύσεων και το 43% της δαπάνης.

Οι τουρίστες τρίτης ηλικίας που επισκέφθηκαν ευρωπαϊκούς προορισμούς για διακοπές το 2016, ανήλθαν σε 35,9 εκατ. Πραγματοποίησαν 344,8 εκατ. διανυκτερεύσεις και δαπάνησαν περίπου 41 δισ. ευρώ.

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, ανήλθε σε 1.142 ευρώ και η μέση δαπάνη ανά ημέρα σε 119 ευρώ. Mε αφορμή την εκπόνηση της μελέτης ο Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, δήλωσε ότι: «Η αγορά τουριστών 3ης ηλικίας είναι και μεγάλη και εύπορη αλλά, με δεδομένες τις δημογραφικές τάσεις, και πολύ δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προσαρμογή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των συγκεκριμένων πελατών, θα επιτρέψει την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, με παράλληλη επιμήκυνση της σεζόν και αύξηση των εσόδων. Τα συστατικά υπάρχουν, απαιτείται η σύνθεσή τους με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο προϊόν που θα επιτρέψει την αύξηση του εισερχόμενου ταξιδιωτικού ρεύματος από τουρίστες 3ης ηλικίας.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η τουριστική προβολή της Ελλάδας περνά στην ψηφιακή εποχή

Τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία διεκδικούν για την Αθήνα, την Japan Week 2019

Ατμομηχανή της οικονομίας και το 2018 ο τουρισμός με έσοδα 36,9 δις ευρώ

SHARE:

24Media Network