Πανούσης: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων

Πανούσης: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων
Πολυκατοικίες στην Αθήνα Eurokinissi

Πρόβλημα στις ανακτήσεις δανείων το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και όλον τον Απρίλιο. Σταθεροποίηση τον Μάιο. Ποια δάνεια επηρεάστηκαν περισσότερο.

Στις προϋποθέσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για να επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί στόχοι των Τραπεζών για την μείωση των κόκκινων δανείων, αναφέρθηκε μιλώντας σε διεθνές συνέδριο ο Τ. Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank FPS και Πρόεδρος της Ένωσης Διαχειριστών Δανείων.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο πανευρωπαικό συνέδριο της SmithNovak NPL VIRTUAL με θέμα: A virtual update on the European Non-Performing Loans market, με την συμμετοχή περισσοτέρων από 1.300 εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στο πλαίσιο των αλλαγών της επόμενης μέρας ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε τέσσερα σημαντικά σημεία:

1.Ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2021 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την πτωχευτική διαδικασία τόσο για νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις

2.Η αλλαγή στο Ν.3869 με βάση την οποία όλα τα αιτήματα που δεν έχουν εκδικαστεί θα μπουν πλέον στη νέα πλατφόρμα με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Με αυτό τον τρόπο θα εξορθολογιστεί η διαδικασία και θα ενταχθούν στο νόμο αυτοί που πρέπει να μπουν και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπει μία τάξη στα NPL των στεγαστικών δανείων και το σημαντικότερο θα αντιμετωπιστούν με σωστά κριτήρια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

3.Ο νόμος 4605 περί προστασίας της κύριας κατοικίας με βάση τον οποίο, έως τον Ιούλιο θα δοθεί ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία προστασίας. Προβλέπεται σημαντική αύξηση των αιτημάτων.

4.Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων που θα τεθεί σε εφαρμογή από την πολιτεία 1η Ιουλίου και το οποίο είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει πάνω από 250.000 δανειολήπτες που σημαίνει περισσότερα από 13δισ. δάνεια.

Εάν όλα τα παραπάνω τεθούν σε εφαρμογή, ο κ. Πανούσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί στόχοι των Τραπεζών για την μείωση των NPEs, θα εξορθολογιστεί η δευτερογενής αγορά δανείων και θα επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων μέσα από το πρόγραμμα Ηρακλής, ενώ θα δούμε σταδιακή βελτίωση στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας και στο πλάνο εξυγίανσής της μετά την πανδημία.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο ο κ. Πανούσης τόνισε ότι ένα επίσης σημαντικό θέμα που μας απασχολεί όλη την περίοδο είναι πως η πανδημία θα επηρεάσει και τι αλλαγές θα επιφέρει στο λειτουργικό μοντέλο των εταιριών διαχείρισης στην μετά Covid εποχή. Σημαντική πρόκληση αποτελεί η διαχείριση του μεγάλου όγκου αναστολών δόσεων στα Τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Είναι γεγονός, πρόσθεσε, ότι όλες οι εταιρείες διαχείρισης αντιμετώπισαν πρόβλημα στις ανακτήσεις ειδικά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο. Διαφαίνεται όμως σταθεροποίηση τον μήνα Μάιο γεγονός που σηματοδοτεί επαναφορά στην κανονικότητα σε επίπεδο πληρωμών.

Τα χαρτοφυλάκια που επηρεάστηκαν αρνητικά ήταν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις κυρίως καταναλωτικά και επαγγελματικά, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις, γεγονός που δίνει ένα θετικό μήνυμα για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ή που προγραμματίζονται.

Ένα ακόμη πρόβλημα, στο ήδη βεβαρυμμένο από καθυστερήσεις σκέλος των νομικών ενεργειών, δημιούργησε και το γεγονός παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων και αναγκαστικής εκτέλεσης νομικών ενεργειών και πλειστηριασμών που έχει αρνητική επίπτωση στα Business plans των επενδυτών καθώς και στους στόχους NPEs των τραπεζών.

Έρχονται συγχωνεύσεις στον κλάδο

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της FPS, η μείωση των recoveries που προκάλεσε ο COVID σημαίνει αυτομάτως και μείωση των εσόδων για τις εταιρίες διαχείρισης, γεγονός που επιτάσσει την επανεξέταση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό των εξόδων. Αυτό μπορεί να επισπεύσει την δημιουργία συγχωνεύσεων στον κλάδο και δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων ειδικά στους μικρότερους παίχτες.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Διαχειριστών Δανείων αναφέρθηκε και στον τρόπο που λειτούργησαν οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα, όπου κύριο μέλημα τους ήταν το πώς θα διασφαλίσουν και θα εφαρμόσουν όλα τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής για το προσωπικό τους, ενώ κλήθηκαν να εφαρμόσουν όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, εφαρμόζοντας τηλεργασία στο μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version