Πανούσης: Το πάγωμα των πλειστηριασμών καθυστερεί τις ρυθμίσεις δανείων

Πανούσης: Το πάγωμα των πλειστηριασμών καθυστερεί τις ρυθμίσεις δανείων
ΑΚΙΝΗΤΑ (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ) Eurokinissi

Το παρατεταμένο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει ήδη πλήξει σοβαρά τον ρυθμό με τον οποίο επιτυγχάνονται ρυθμίσεις και συναινετικές διευθετήσεις, προειδοποιεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece.

Στις παρενέργειες που προκαλούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και η η απουσία των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης αναφέρθηκε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece Αν. Πανούσης, μιλώντας στο NPL Summit. Οπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, το πρόβλημα των κακόπιστων οφειλετών, εκείνων που επιχειρούν να αξιοποιήσουν ακόμη και τη δοκιμασία της πανδημίας για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους σε βάρος των συνεπών και της οικονομίας, παραμένει. Και δυστυχώς βρίσκουν καταφύγιο σε μέτρα καλής πρόθεσης, που αποδεικνύονται όμως στην πράξη ατελέσφορα και φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γενική αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης -και όχι μόνον των πλειστηριασμών. «Έχω πει επανειλημμένα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πλειστηριασμοί και γενικά η προσφυγή σε αναγκαστική εκτέλεση δεν αποτελεί ούτε πρόθεση ούτε επιλογή μας. Εμείς θέλουμε λύσεις. Λύσεις αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες για να αναβιώσουν και να πληρωθούν τελικά τα δάνεια, στον βαθμό που μπορεί να ανταποκριθεί ο οφειλέτης», τόνισε.

Η αναγκαστική εκτέλεση, σημείωσε, δεν είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι λύση κοστοβόρα και χρονοβόρα. Αλλά. Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Η απουσία της, ως έσχατου μέσο καταφυγής σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει σοβαρές παρενέργειες.

Οι κατά σύστημα ασυνεπείς ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους. Και οι συνεπείς βλέπουν ότι οι καταχρηστικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές. Έτσι καταστρέφεται μια μεγάλη κατάκτηση που είχαμε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα. Όπως όλοι ξέρουμε, ήταν πηγή δεινών για την οικονομία στο παρελθόν.

Η υποτροπή αποτελεί απειλή για το δημόσιο συμφέρον μακροπρόθεσμα κι όχι απλώς για τους κατόχους δανειακών χαρτοφυλακίων. Το παρατεταμένο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει ήδη πλήξει σοβαρά τον ρυθμό με τον οποίο επιτυγχάνονται ρυθμίσεις και συναινετικές διευθετήσεις. Έτσι, όμως, υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, ξεκινά ένα ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία.

  • Τα σχέδια των τραπεζών για μείωση του αποθέματος ΜΕΔ καθυστερούν και μαζί τους η πλήρης αποκατάσταση της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούν την οικονομία -τώρα ακριβώς που πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη.
  • Εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, αυξάνει ο συντελεστής ρίσκου και για τις τιτλοποιήσεις που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, μέσω του προγράμματος Ηρακλής.
  • Οι σχεδιασμοί των επενδυτών δυσχεραίνονται με αντίστοιχη επίπτωση στις αποτιμήσεις των νέων τιτλοποιήσεων -δηλαδή των ποσών που θα επενδύσουν στη χώρα ξένοι επενδυτές για να αποκτήσουν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.
  • Και στην ίδια την αγορά νοθεύεται ο ανταγωνισμός από επιχειρήσεις που στηρίζουν την παρουσία τους στην αθέτηση υποχρεώσεων προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες πιστωτές, υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα