Παπαδημητρίου: Η επαναγορά δανείων από οφειλέτες θα ενθάρρυνε κακοπληρωτές

Συζήτηση για τον Προυπολογισμό 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση για τον Προυπολογισμό 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Σκληρή αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομίας με τον Κ. Τζαβάρα που τον κατηγόρησε ότι είναι «απών» από τη χώρα. «Εκπλήσσομαι για το μικροπολιτικό παραλήρημα» απάντησε ο κ. Παπαδημητρίου

Κατηγορηματικά απέρριψε ο υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα για επαναγορά δανείων από ενδιαφερόμενους οφειλέτες, προ της μεταβίβασης σε funds, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές χωρίς να βοηθά αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

"Μια τέτοια ρύθμιση θα ενθάρρυνε τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών χωρίς να δώσει την παραμικρή βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται" δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ ο οποίος ζήτησε να υποχρεωθούν τα τραπεζικά ιδρύματα, πριν τη μεταβίβαση απαίτησης, να προτείνουν στον οφειλέτη την εξαγορά του δανείου του με τους ίδιους όρους που προτείνουν τα funds. Ο υπουργός εξήγησε μάλιστα ότι αν κάποιος έχει την ικανότητα αποπληρωμής του δανείου του και γνωρίζει από πριν ότι το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να του προτείνει την εξαγορά του δανείου αντί του ίδιου ποσοστού τότε θα είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του. "Μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών" προειδοποίησε απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ.

Ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε επίσης ότι η θεσμοθέτηση προτιμησιακού καθεστώτος θα οδηγούσε στο εξής φαινόμενο: να προσφέρει το πιστωτικό ίδρυμα ένα πακέτο δανείων προς πώληση, να λαμβάνει πρόταση συνολικού τιμήματος από το fund και εν συνεχεία να τροποποιεί το προς πώληση πακέτο, αφαιρώντας από αυτό τις λιγότερο επισφαλείς απαιτήσεις. "Κάτι τέτοιο δεν θα συνιστούσε σοβαρή διαδικασία πώλησης δανείων. Για τον λόγο αυτό η θέσπιση προτιμησιακού καθεστώτος για τους οφειλέτες δεν είναι εφικτή" κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Έντονοι διαξιφισμοί και για τα καταναλωτικά δάνεια

Οι δύο πολιτικοί ήρθαν όμως σε έντονη αντιπαράθεση όταν ο κ. Τζαβάρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Οικονομίας. Η αντιπαράθεση άρχισε όταν ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε σε τραπεζικά επιτόκια ύψους 20% έως 24% στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι "σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν υπάρχουν τέτοια ληστρικά επιτόκια". , "Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα επιτόκια στην Αμερική για τα πιστωτικά δάνεια είναι 29%" είπε ο κ. Παπαδημητρίου κάτι που εξόργισε το βουλευτή της ΝΔ. "Όσο απών ήσασταν τόσα χρόνια από την Ελλάδα -επειδή από ό,τι ξέρω ήσασταν στην Αμερική, όπου τα πράγματα τα γνωρίζετε καλά- δυστυχώς, διαπιστώνω ότι τόσο απών εξακολουθείτε να είστε και τώρα που έχετε γίνει υπουργός" είπε σε οξύ προσωπικό τόνο ο κ. Τζαβάρας για να του απαντήσει ο κ. Παπαδημητρίου: "δεν συνηθίζω να κάνω πολιτική αντιπαράθεση, αλλά πρέπει να πω ότι εκπλήσσομαι μπροστά σε αυτή τη συμπεριφορά που έχετε". Τόνισε μάλιστα στον βουλευτή της ΝΔ ότι συγχέει τα καταναλωτικά με τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα. "Έχετε ανακατέψει τα καταναλωτικά δάνεια με τα στεγαστικά. Τα στεγαστικά δάνεια δεν έχουν 29%. Έχουν 3%, έχουν 4% και είναι πολύ φθηνότερα από άλλες χώρες" εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας.

ADVERTISING

SHARE: